Iστορία και τάσεις του home roasting

Iστορία και τάσεις του home roasting

Το καβούρδισμα είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία στην αλυσίδα του καφέ που όμως μπορεί να γίνει και οικιακή υπόθεση.

 

Oι πρώτες πατέντες εμπορικών roasters ανάγονται χρονικά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Ωστόσο οι οικιακοί ήταν διαθέσιμοι στην αγορά από τη δεκαετία του 70 κι έπειτα με την Siemens να ξεκινάει μια καμπάνια μάρκετινγκ που αφορούσε ένα οικιακό roaster, το Scirocco. Ένα από τα πρώτα μηχανήματα ήταν επίσης ο Melitta Aroma Roast. Και μπορεί η εν λόγω δεκαετία να σήμανε την απαρχή ενός νέου τρόπου ψησίματος, στο σπίτι, παρ’ όλα αυτά δεν ήταν πριν τα τέλη του 1990 και στις αρχές του 2000 που η μέθοδος αυτή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, οπότε και αυξήθηκαν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τέτοιου είδους μηχανήματα. Ήταν επίσης τότε που μικρές ποσότητες πράσινων κόκκων καφέ άρχισαν να διατίθενται τακτικά στο ευρύ κοινό.

 

Μια δεύτερη τέτοιου είδους “έκρηξη” παρατηρήθηκε και το 2020, λόγω των lockdowns και της πανδημίας όπου πολλοί από εμάς επιδιώξαμε να στήσουμε τον δικό μας πάγκο barista στο σπίτι. Πλέον και οι ίδιοι οι κατασκευαστές έχουν γίνει πιο καινοτόμοι, παρέχοντας περισσότερες δυνατότητες για τους οικιακούς roasters. Για παράδειγμα, έχει καταγραφεί μια αύξηση των μεγεθών καθώς σήμερα υπάρχουν μηχανήματα που ψήνουν πάνω από 450 γραμμάρια, ποσότητα “άγνωστη” στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το εξειδικευμένο λογισμικό καβουρδίσματος καφέ γίνεται ολοένα και πιο προσβάσιμο σε οικιακούς καβουρδιστές. Η δυνατότητα παρακολούθησης των καμπυλών ψησίματος και άλλων χαρακτηριστικών επιτρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια.

 

Μια μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια είναι η μέθοδος θέρμανσης. Πλέον το παραδοσιακό αέριο έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση του στην επαγωγική θέρμανση. Με αυτή, τα ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα  χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αντίστασης στο μέταλλο. Αυτή η αντίσταση παράγει θερμότητα και συνεπώς εξαλείφει την ανάγκη για αέριο.

 

Τι περιμένουμε στο μέλλον;

Παρόλο που το μέλλον είναι άγνωστο, έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται για το λογισμικό που σχετίζεται με το roasting βάσει εφαρμογών. Ορισμένοι καταξιωμένοι κατασκευαστές έχουν πετύχει στον κλάδο του mobile control, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία του roasting με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου! Το μόνο σίγουρο είναι πως η εκπαίδευση πάνω στα μυστικά του καφέ θα συνεχίσει να εκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς και οι… χομπίστες roasters θα εξακολουθούν να αυξάνονται καθιστώντας την ανάγκη για εύκολες και γρήγορες λύσεις επιτακτική.

 

Πηγή: perfectdailygrind.com