Rule of 4M: Παίζοντας με τους κανόνες και τον καφέ

Rule of 4M: Παίζοντας με τους κανόνες και τον καφέ

Ο Βασίλης Δημαράς ανακαλύπτει ένα μικρό, ευχάριστο και ενδιαφέρον coffee shop στα στενά του Παγκρατίου.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Σύμφωνα με τους Ιταλούς για να φτιάξει κανείς ένα «τέλειο» espresso χρειάζεται να ακολουθήσει τον κανόνα των τεσσάρων «Μ». Δηλαδή να έχει ένα καλό blend (miscela), μια σωστή μηχανή άλεσης (macinadosatore), μια εσπρεσομηχανή (macchina per espresso) και φυσικά ένα έμπειρο χέρι (mano). Αυτό τον κανόνα μάλλον, είχε στο μυαλό του ο Χρήστος Πράνης, όταν αποφάσισε να ανοίξει το δικό coffee shop στο Παγκράτι. Βέβαια, η σχέση του με τον πράσινο κόκκο είχε ξεκινήσει χρόνια πριν. Του άρεσε να δοκιμάζει και να βρίσκει ιδιαίτερους καφέδες, να πειραματίζεται με τις μεθόδους παρασκευής και να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόταν το ίδιο πάθος. Πριν από δύο χρόνια περίπου σε μια βόλτα του στο Παγκράτι «πέφτει» πάνω σε ένα μικρό ξενοίκιαστο χώρο. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί δεύτερη φορά, τον νοικιάζει, βάζει εκεί την μικρή του εσπρεσομηχανή Lamarzocco και ανοίγει το Rule of 4M.

 

Το Rule of 4M λοιπόν, βρίσκεται χωμένο στα στενά του λεγόμενου «Κάτω» Παγκρατίου. Δεν έχει κάποια διακριτική πινακίδα οπότε πάτε σε αυτό ή συστημένοι ή απλά πέφτετε πάνω του από τύχη – για παράδειγμα, εμένα μου το είπε ένας φίλος που όμως δεν μένει στην περιοχή. Δεν είναι μεγάλο. Έχει μια ψηλή, γωνιακή μπάρα που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου, μια φωτεινή επιγραφή neon στον ένα τοίχο και στον άλλον μια τοιχογραφία με ένα χέρι -από κοντά μοιάζει με φάλαινα- από τον δείκτη του οποίου τρέχει νερό, το πέμπτο βασικό στοιχείο του espresso. Και αυτό είναι όλο κι όλο.

 

Ο Χρήστος έχει επιλέξει να συνεργάζεται με πολλούς Έλληνες roasters και να φιλοξενεί καφέδες που του αρέσουν. Για παράδειγμα, για καφέ ροής έχει το blend της ελληνικής εταιρίας Mokka. Έρχεται από την Βραζιλία και περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές ποικιλίες, έχει γλυκό, σοκολατένιο χαρακτήρα και δίνει ένα ισορροπημένο φλιτζάνι τόσο σε κρύο espresso όσο και σε κρύο cappuccino (ταιριάζει άριστα με το γάλα). Επίσης από την ίδια εταιρία αυτή την περίοδο έχει και έναν πιο ιδιαίτερο και δύσκολο καφέ από την Κολομβία. Τον δοκίμασε σε freddo espresso και με εξέπληξε το δυναμικό προφίλ με τις έντονες νότες από σοκολάτα bitter και βύσσινο. Επίσης θα βρείτε και έναν ακόμα από την Κολομβία που όμως αυτή την φορά έρχεται από το coffee shop Omsom του Περιστερίου. Δεν έχει πολλές οξύτητες, είναι αρκετά γλυκός με ωραία ισορροπία ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς και την σοκολάτα. Από το ίδιο café είναι και ο καφές που χρησιμοποιεί για να φτιάξει τον cold brew. Πρόκειται για έναν από την Κένυα με γεμάτο σώμα, πλούσιο άρωμα και γεύση που τώρα με τις ζέστες είναι ότι πρέπει για μια δροσερή και τονωτική ανάσα.

 

Στο Rule of 4M αν είστε τυχεροί και δεν βρεθείτε στην ούρα να περιμένετε ίσως να πετύχετε και κάποιο από τα κρύα σάντουιτς που ετοιμάζει κάθε πρωί ο Χρήστος με μπριοσένιο ψωμί ή και κάποια μπάρα. Προσεχώς θέλει να προσθέσει και άλλα συνοδευτικά, αλλά αφού περάσει το καλοκαίρι.

 

Αγίου Σπυρίδωνος 5, Παγκράτι, τηλ. 211162560