Γνωρίζοντας καλύτερα τους μύλους άλεσης

Γνωρίζοντας καλύτερα τους μύλους άλεσης

O σωστός καφές απαιτεί και την ανάλογη άλεση οπότε η επιλογή ενός μύλου άλεσης καθίσταται μια σημαντική υπόθεση.

 

Παρακάτω θα βρείτε τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά μύλου άλεσης.

 

Μαχαίρια

Εάν σας έχει τύχει να παρασκευάσετε espresso ή άλλο καφέ που σας έμοιαζε “λασπωμένος” ή καμένος, αυτό πιθανότατα οφειλόταν στα μαχαίρια του μύλου.  Υπάρχουν δύο τύποι μαχαιριών τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Οι κόκκοι που πέφτουν κάθετα και συνθλίβονται με οριζόντιους δίσκους απαιτούν επίπεδα μαχαίρια που χρησιμοποιούν γρηγορότερες στροφές, κάτι που δημιουργεί θερμότητα. Το γεγονός αυτό συνδέεται με τον κίνδυνο οι κόκκοι να καούν, ωστόσο πολλοί μύλοι τέτοιου είδους έχουν χαρακτηριστικά ψύξης. Τα κωνικά μαχαίρια μοιάζουν με χειροκίνητο αποχυμωτή. Περιστρέφονται πιο αργά από τα επίπεδα διατηρώντας τους κόκκους πιο δροσερούς καθ ‘όλη τη διαδικασία. Σε αντίθεση με τα επίπεδα, τα κωνικά μαχαίρια αλέθουν τους κόκκους σε διάφορα μεγέθη για να συγκρατήσουν το νερό από το φιλτράρισμα αμέσως. Τα κωνικά μαχαίρια προσδίδουν μια πιο φωτεινή, εσπεριδοειδή, φρουτώδη γεύση στον καφέ.

 

Με δοσομετρητή ή χωρίς 

Οι μύλοι με δοσομετρητή αποθηκεύουν τον αλεσμένο καφέ πριν διανεμηθεί στο portafilter. Είναι συνήθως ηλεκτρικοί και απευθύνονται σε καταστήματα που έχουν ως προτεραιότητα την τάχιστη εξυπηρέτηση του πελάτη, αφού μπορούν να αλέσουν μεγάλες ποσότητες καφέ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οι μύλοι χωρίς δοσομετρητή απελευθερώνουν τον αλεσμένο καφέ απευθείας στο καλάθι του portafilter. Αυτός ο τύπος μύλου είναι ιδανικός για πιο έμπειρους baristi και καταστήματα με μικρότερο όγκο πελατών. Ο συγκεκριμένος μύλος έχει συνήθως διακόπτη ενεργοποίησης / απενεργοποίησης που απαιτεί από τους baristas σας να παρακολουθούν πόσος καφές έχει αλεσθεί. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν χρονοδιακόπτες για μεγαλύτερη συνέπεια.

 

Stepped και Stepless Grinders

Οι ορολογίες stepped και οι stepless αφορούν τις ρυθμίσεις στο μέγεθος του πάχους του αλεσμένου καφέ. Οι stepped μύλοι έχουν έτοιμες προρυθμισμένες τις κλίμακες, έτσι ώστε οι baristi να επιλέγουν εύκολα και γρήγορα το πάχος που θέλουν να έχει ο αλεσμένος καφές. Απευθύνεται σε νέα καταστήματα που απαιτούν προσαρμοστικότητα και γρήγορη εξυπηρέτηση. Ο μύλοι αυτοί θα ωφελήσουν τους baristi σας που δεν είναι εξειδικευμένοι. Αντιθέτως, οι stepless μύλοι ρυθμίζονται με ακρίβεια από τον barista κάθε φορά που θέλει διαφορετικό πάχος άλεσης. Φυσικά, απαιτεί μεγάλη εμπειρία. Εκ πρώτης όψης η ρύθμιση των stepless μύλων φαίνεται χρονοβόρα, στην πραγματικότητα όμως δίνει την δυνατότητα στον barista να βρει την κατάλληλη κλίμακα βάσει της εμπειρίας του, αφού το εύρος των ρυθμίσεων είναι μεγάλο.