Espresso Martini: Όταν η vodka συναντά τον espresso

Espresso Martini: Όταν η vodka συναντά τον espresso

Ένα κλασικό κοκτέιλ που κλείνει όλο το άρωμα και την ένταση του espresso και συνήθως προσφέρεται μετά το γεύμα.

 

Ο αστικός μύθος θέλει ένα καλλίγραμμο μοντέλο να μπαίνει στο Soho Brasserie του Λονδίνου, νωρίς το πρωί και να ζητά από τον bartender Dick Bradsell να της φτιάξει ένα δυνατό ποτό που θα την ξυπνούσε και θα της έδινε ενέργεια. Ο Dick που εκείνη την στιγμή στεκόταν δίπλα στην εσπρεσομηχανή, σκέφτηκε ότι η εντυπωσιακή γυναίκα ήθελα να πιει καφέ, αλλά μαζί με αλκοόλ. Έτσι, έβαλε στο σέικερ βότκα, λικέρ καφέ, λίγη ζάχαρη και μια δόση espresso. Τα χτύπησε καλά για να δημιουργήσει ένα πλούσιο αφρό και σέρβιρε το ποτό του σε ένα ποτήρι martini. Και κάπως έτσι γεννήθηκε αυτό το κλασικό- πλέον- κοκτέιλ που οι bartenders το αποκαλούν ως την «κοκαΐνη των βαρετών ανθρώπων».

 

Το Espresso Martini φτιάχνετε πολύ εύκολα και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Αυτό που ευθύνεται για τον χαρακτήρα του δεν είναι τόσο το απόσταγμα, δηλαδή η βότκα, αλλά ο καφές. Έτσι σε αυτή την περίπτωση δεν προτιμούμε έναν καφέ που έχει πολύ δυνατό και ιδιαίτερο γευστικό προφίλ αλλά κάποιον πιο ισορροπημένο. Για παράδειγμα έναν καφέ από την Βραζιλία, ή την Κολομβία ή ακόμα έναν ήπιο από την Αιθιοπία.

 

Η συνταγή λοιπόν θέλει:

45 ml βότκα

20 ml λικέρ καφέ (όπως Kahlua ή Tia Maria)

30 ml καφέ espresso

Ζάχαρη / αλάτι (προαιρετικά)

 

Όσο για την εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο σέικερ με μαζί με πάγο. Χτυπάμε δυνατά, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι martini που έχουμε παγώσει. Μπορούμε να το γαρνίρουμε με δύο τρεις κόκκους καφέ ή με τρίμμα από μαύρη σοκολάτα.