Shakerato: η καλοκαιρινή ιταλική εκδοχή του espresso

Shakerato: η καλοκαιρινή ιταλική εκδοχή του espresso

Ένας παγωμένος, «χτυπημένος» espresso που μοιάζει πολύ με τον ελληνικό freddo espresso.

 

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η παγωμένη εκδοχή του espresso είναι μια ελληνική εφεύρεση και όχι ιταλική – οι Ιταλοί δεν αγαπούν και τόσο τους κρύους καφέδες. Παρ’ όλα αυτά στην γείτονα χώρα υπάρχει ένας που μάλιστα μοιάζει πολύ με τον ελληνικό freddo espresso και ονομάζεται shakerato.

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκετια για τον ίδιο καφέ όμως υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές διαφορές. Για παράδειγμα ο freddo espresso «χτυπιέται» στη φραπεδιέρα για να κάνει αυτή την πλούσια κρέμα, αντίθετα ο shakerato στο σέικερ (από εκεί και το όνομα του) σαν να πρόκειται για κοκτέιλ και σερβίρεται σε ποτήρι Martini. Μια ακόμα διαφορά είναι ο πάγος. Ο δικός μας freddo espresso έχει πάντα πάγο, και αρκετό μάλιστα, ενώ ο shakerato όχι – πάγο βάζουν μόνο για να παγώσουν το ποτήρι που θα το σερβίρουν και στο σέικερ κατά την προετοιμασία του που στη συνέχεια θα απομακρυνθεί διότι σουρώνεται. Άλλη μια σημαντική διαφορά είναι η ζάχαρη. Ο shakerato φτιάχνεται πάντα με την προσθήκη ζάχαρης ή κάποιου γλυκαντικού σιροπιού. Από την άλλη ο freddo espresso παρασκευάζεται ανάλογα με τα γούστα του καθενός με ή χωρίς ζάχαρη.

 

Ο τρόπος για να φτιάξετε έναν shakerato είναι εύκολος. Θα χρειαστείτε μια δόση espresso στην οποία θα ανακατέψετε και την ζάχαρη ή το σιρόπι για να διαλυθεί καλά. Ύστερα βάζετε πάγο στο σέικερ, προσθέτετε τον καφέ, χτυπάτε για λίγο και σουρώνετε τον καφέ σε ένα ποτήρι τύπου Martini που πρώτα όμως το έχετε παγώσει. Και αυτό ήταν όλο.

 

Καλό θα ήταν ο καφές που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ένας με πλούσιο σώμα, γεμάτη γεύση και δυνατό χαρακτήρα. Και αυτό γιατί κατά το χτύπημα στο σέικερ με τον πάγο, έχουμε μια μικρή αραίωση που μπορεί όμως να επηρεάσει τη γεύση του καφέ. Στον shakerato μπορείτε αν θέλετε να του προσθέσετε και κάποιο ποτό όπως λικέρ Kahlua ή ένα κρεμώδες αλκοόλ όπως Baileys ή Disaronno.