Μια άλλη οπτική για τα ανακυκλώσιμα υλικά του καφέ

Μια άλλη οπτική για τα ανακυκλώσιμα υλικά του καφέ

Η… σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν «αξίζουν» όλα τα υλικά να τεθούν στη διαδικασία ανακύκλωσης, όπως για παράδειγμα το κύπελλο καφέ ή το καπάκι πολυστυρολίου.

 

Τα χάρτινα κύπελλα στα οποία πίνουμε τον καφέ, πολλές φορές είναι επενδεδυμένα με πλαστικό, έτσι ώστε το ρόφημα να είναι ασφαλές και χωρίς διαρροές.  Αυτή η “προσθήκη” ωστόσο, καθιστά το κύπελλο ένα σύνθετο υλικό (δεν είναι αμιγώς ούτε χαρτί ούτε πλαστικό) και επομένως μη ανακυκλώσιμο. Σίγουρα τεχνικά, με τη χρήση χημικών, θα μπορούσατε να διαχωρίσετε το πλαστικό από το χαρτί ώστε να καταστεί εύκολα ανακυκλώσιμο αλλά ποιος έχει το χρόνο ή και τα χρήματα για μια τέτοια επεξεργασία;

 

Η ανακύκλωση μπορεί να αποτέλεσε “μοχλό” επιχειρηματικών ενώσεων και συμμαχιών στο παρελθόν, προτάσσοντας τη δύναμη που έχουν οι καταναλωτές για να προστατεύσουν το περιβάλλον, όμως δεν αρκεί μόνο η ευσυνειδησία των καταναλωτών.  Στην πραγματικότητα, η ευθύνη ξεκινά από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, τους δήμους, τις κυβερνήσεις και σε δεύτερο χρόνο το καταναλωτικό κοινό.

 

Και μπορεί εσείς οι ίδιοι να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια, αγοράζοντας “eco-friendly” δοχεία και κύπελλα, όμως θέλει προσοχή: Τα βιο-πλαστικά αντικείμενα παραμένουν πλαστικά, απλώς είναι κατασκευασμένα από διαφορετικές πηγές. Αυτό σημαίνει πως αν καταλήξουν στη θάλασσα ή σε χώρο υγειονομικής ταφής, θα παραμείνουν εκεί ακριβώς όσο και τα κανονικά πλαστικά. 

 

Έτσι, κάποιοι όροι που πρέπει να έχετε κατά νου, όταν αγοράζετε αντικείμενα με “πράσινο” πρόσημο είναι οι “backyard compostable” ή “marine degradable.” Τα εν λόγω αντικείμενα είναι βιοδιασπώμενα και ακόμη κι αν απορριφθούν στη θάλασσα ή στο έδαφος, τελικά θα διασπαστούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Σαν κοινωνία πάντως, εάν θέλουμε να επιδιώξουμε την αληθινή βιωσιμότητα, πρέπει πρώτα να βρούμε τρόπους για να παράγουμε λιγότερα απόβλητα. Η Ευρώπη ηγείται των πρωτοβουλιών δημιουργίας reusable systems εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Τα επαναχρησιμοποιήσιμα φλυτζάνια άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά σε φεστιβάλ και έκτοτε καθιερώθηκαν και αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας των καταναλωτών. Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως η φιλοσοφία που θα πρέπει να μας διακατέχει είναι Μειώστε τα απόβλητα, επαναχρησιμοποιήστε και αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αναζητήστε επιλογές ανακύκλωσης.