Μπορεί ο καφές να αντικαταστήσει τον ύπνο;

Μπορεί ο καφές να αντικαταστήσει τον ύπνο;

Το γεγονός ότι ο καφές μας τονώνει δεν αποτελεί μία νέα είδηση, το ερώτημα είναι αν μπορεί να μας αναζωογονήσει όσο χρειαζόμαστε ύστερα από έναν κακό ύπνο.

 

Όταν ξυπνάτε από μια ξεκούραστη νύχτα, το πρώτο πράγμα που συνήθως κάνετε είναι να ετοιμάσετε ένα φλιτζάνι καφέ για να επανέλθετε και να αισθανθείτε λίγο πιο κοντά στο φυσιολογικό σας εαυτό. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η κούπα καφέ μπορεί, τουλάχιστον προσωρινά, να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός κακού ύπνου. Όμως, όπως αποδεικνύεται από μια νεότερη έρευνα, αυτό μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστό.

 

Η νέα μελέτη διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα του Michigan State University και δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition. Σε αυτή συμμετείχαν 276 εθελοντές, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να διεκπεραιώσουν μία απλή εργασία και ύστερα μία πιο απαιτητική. Ορισμένοι εθελοντές ξενύχτησαν στο εργαστήριο όπου διεξήχθη το πείραμα και άλλοι κοιμήθηκαν κανονικά στο σπίτι τους. Το επόμενο πρωί δόθηκε στους συμμετέχοντες είτε ένα χάπι καφεΐνης 200mg (περίπου ισοδύναμο με δύο φλιτζάνια καφέ) είτε ένα εικονικό φάρμακο 200mg πριν τους ζητηθεί να εκτελέσουν τις ίδιες εργασίες με την προηγούμενη ημέρα. Διαπίστωσαν ότι οι όσοι είχαν έλλειψη ύπνου κι έλαβαν το εικονικό φάρμακο είχαν χαμηλή απόδοση και στις δύο δοκιμές με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματά τους. Σε εκείνους όμως που τους χορηγήθηκε καφεΐνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαταραχή του ύπνου αντισταθμίστηκε για την απλούστερη εργασία, αλλά η επίδραση στην πιο περίπλοκη εργασία ήταν λιγότερο εμφανής.

 

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Dr. Kimberly Fenn, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και την εγρήγορση. Η δράση της όμως είναι πεπερασμένη». Επί της ουσίας, διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ο καφές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τον ύπνο. «Είναι σημαντικό να θέτουμε ως προτεραιότητα τον ύπνο. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαίος για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού», ανέφερε η Dr. Fenn. Και πρόσθεσε:«Αν κάποιος πρέπει να κοιμηθεί λίγο, την επόμενη ημέρα δεν πρέπει να βασιστεί στην καφεΐνη για να λειτουργεί κανονικά. Με τη βοήθειά της μπορούμε μόνο να διεκπεραιώνουμε τις απλές δραστηριότητες μετά από ένα ξενύχτι. Όχι τις πολύπλοκες. Γι’ αυτό, όταν ξενυχτάτε, να αποφεύγετε το επόμενο πρωί τις απαιτητικές δραστηριότητες που ενέχουν κινδύνους, όπως η οδήγηση».

 

Πηγή: sprudge.com