Δοκιμάζοντας τον cold brew του Redd Coffee

Δοκιμάζοντας τον cold brew του Redd Coffee

Μπαίνει σε μπουκάλι 500 ml, έχει έντονη γεύση και πλούσιο άρωμα, πίνεται πάντα με πάγο και δροσίζει τα απογεύματα μας.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Κάθε φορά που βρίσκομαι στο Κολωνάκι η στάση στο Redd, το μικρό καφέ της Καψάλη 6, είναι κάτι σαν υποχρεωτική. Σταματώ για έναν espresso στα γρήγορα και πάντα θα πιάσω την κουβέντα με τους baristi ή αν είμαι τυχερός και πετύχω τον Ανδρέα Καροτσιέρη, ιδιοκτήτη και roaster, τότε η παραμονή σταματά να είναι σύντομη. Οι συζητήσεις μαζί του είναι ευχάριστες, έχουν πολύ ενδιαφέρον και πάντα έχει κάτι καινούργιο να πει: για ένα καινούργιο καφέ που έχουν φέρει, για το πως πειραματίζεται με τα καβουρδίσματα, για το τι συμβαίνει στην αγορά, και για ένα σωρό άλλα πράγματα σχετικά με τον καφέ. Κάπως έτσι συνέβη και την τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί πριν από λίγες μέρες. Όμως, η επίσκεψη μου έγινε εσκεμμένα γιατί ήθελα να προμηθευτώ για το σπίτι τον cold brew τους.

 

Είναι διάσημοι για το cold brew τους καιρό τώρα. Από τότε που ήταν ακόμα στο Φάρο Ψυχικού. Δεν είναι περίεργο που ακόμα και το χειμώνα πουλούν πολλά μπουκαλάκια. Όσο για το καλοκαίρι… η ζήτηση τους εκτοξεύεται. Δεν φτιάχνουν ένα συγκεκριμένο καφέ αλλά κάθε φορά έχουν δύο ή τρεις διαφορετικούς. Ανάλογα με το τι έχει καβουρδίσει ο Αντώνης και τι τους ταιριάζει γευστικά.

 

Για να παρασκευάσουν τον cold brew έχουν επιλέξει την αργή κρύα εκχύλιση που κρατάει περίπου 12 ώρες. Κατά την διάρκεια αυτή ο καφές φιλτράρεται δύο φορές και απαλλάσσεται από τα ιζήματα που τον καθιστούν επιρρεπή στην οξείδωση. Έτσι το αποτέλεσμα είναι ένας «καθαρός» καφές με δυνατό άρωμα και γεύση που στην όψη μοιάζει λίγο με αφέψημα. Σερβίρεται πάντα με πάγο και διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 20 μέρες από την ημερομηνία παρασκευής του.

 

Αυτός που επέλεξα να δοκιμάσω ήταν ένας καφές από την Αιθιοπία. Είχε μια ελαφριά γλυκάδα, νότες από βατόμουρα και μαύρη σοκολάτα ενώ στο τέλος άφηνε την αίσθηση του λικέρ σοκολάτας. Σε κάθε γουλιά άφηνε μια ευχάριστη και γεμάτη αίσθηση. Ο εν λόγω καφές δεν είναι για να ξεκινήσετε με αυτόν την μέρα σας, αλλά για να τον απολαύσετε μαζί με το brunch ή μετά το μεσημεριανό σας ή ακόμα και νωρίς το απόγευμα. Φυσικά θα σας πρότεινα να μην του προσθέσετε ζάχαρη. Όσο για το γάλα, δεν είμαι οπαδός της προσθήκης του, όμως το αφήνω στην δική σας κρίση. Έτσι και αλλιώς έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα τάση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, όπου τα φυτικά γάλατα παντρεύονται με τον cold brew. Εγώ απλώς θα σας πω ότι μου μπήκαν ιδέες να τον δοκιμάσω σε ένα από τα overnight oats που φτιάχνω για πρωινό.

 

Καψάλη 8, Κολωνάκι & Λεωφ. Ποσειδώνος 71 & Α. Παπανδρέου 3, Γλυφάδα, τηλ. 2106928050