Περίεργα συστατικά που… απογειώνουν τον καφέ

Περίεργα συστατικά που… απογειώνουν τον καφέ

Βούτυρο, λάδι καρύδας, βρώμη, αλάτι και ασπράδι αυγού είναι μερικά υλικά που προσθέτουν γεύση αλλά και θρεπτικά συστατικά στο ρόφημά σας.

 

Παλιά στον καφέ πρόσθεταν αρωματικά σιρόπια (κυρίως φουντουκιού και καραμέλας) για να καλύψουν την πικράδα του και να τον κάνουν πιο ευκολόπιοτο. Αργότερα, ήρθε η σειρά της πλούσιας κρέμας που έμπαινε από πάνω. Όμως όλα αυτά σκέπαζαν την γεύση του καφέ δημιουργώντας γλυκά ροφήματα με πολλές θερμίδες. Η μόδα αυτή σιγά, σιγά άλλαξε με τον ερχομό του specialty coffee και της φιλοσοφίας του. Βέβαια ήρθα άλλα υλικά να προστεθούν στον καφέ που αυτή τη φορά σκοπό έχουν όχι τόσο να σκεπάσουν την τυχόν δυσάρεστη γεύση του, αλλά να του δώσουν περισσότερη θρεπτική αξία και γεύση.

 

Για να φτιάξετε λοιπόν, έναν ιδιαίτερο, λιπαρό καφέ μπορείτε να προσθέσετε βούτυρο και λάδι καρύδας και να δημιουργήσετε τον γνωστό Bulletproof Coffee. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Spoon, τα υγιή λίπη στο λάδι καρύδας μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας, ενώ ο συνδυασμός βουτύρου και ελαίου θεωρείται ότι μπορεί να συνδράμει στην απώλεια βάρους και στην απόδοση υψηλότερων  επιπέδων ενέργειας.

 

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τον καφέ σας προσθέτοντας βρώμη ή ασπράδι αυγού. Η προσθήκη αυγού στον καφέ σας αποτελεί μια σκανδιναβική παράδοση γνωστή ως καφές της λουθηρανικής εκκλησίας, επειδή σερβιριζόταν τις Κυριακές στις εκκλησίες. Όσο για τη βρώμη, αντί να της προσθέσετε σε νερό ή γάλα, χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι φρεσκοψημένου καφέ και θα έχετε ένα ενδιαφέρον και γεμάτο ενέργεια πρωινό.

 

Τέλος, εάν δεν επιθυμείτε τον καφέ σας γλυκό, κάντε αυτό που έκαναν παλαιότερα οι ναυτικοί: προσθέστε λίγο αλάτι. Αυτή η παράδοση παρέχει ένα boost ηλεκτρολυτών, ενώ κάνει τον καφέ πιο ισχυρό και πιο… ανθεκτικό στο ποτό.