“Bουτιά” στον μεγάλο κόσμο της… μινιατούρας!

“Bουτιά” στον μεγάλο κόσμο της… μινιατούρας!

Φλιτζάνια, σκεύη εκχύλισης καφέ φίλτρου, εσπρεσομηχανές καθώς και άλλα σύνεργα του αγαπημένου μας ροφήματος γίνονται… μινιατούρες.

 

Η ύπαρξη της μινιατούρας είναι ομολογουμένως πολύ παλιά. Η ιδέα της αναπαράστασης πραγμάτων ή ανθρώπων σε μικρότερη κλίμακα είχε συλληφθεί από πολλούς πολιτισμούς εδώ και δεκάδες χιλιετίες. Στη σύγχρονη εποχή ο μοντελισμός, τα σετ LEGO, τα αρχιτεκτονικά μοντέλα και οι μακέτες αποτελούν κάποια μορφή τέχνης. H συλλογή τους αποτελεί ένα χόμπι με αρκετά μεγάλη αποδοχή και μια ευρεία γκάμα αντικειμένων, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως ακριβώς και τα πρωτότυπα.

 

Η Chelsea Andersson, είναι ιδιοκτήτρια της Chelsea Makes η οποία κατασκευάζει και πωλεί μινιατούρες. Εμπνέεται κυριώς από αντικείμενα της καθημερινής ζωής, από μικροσκοπικές τσάντες και έπιπλα, έως και πράγματα από τον κόσμο του καφέ, όπως καφετιέρες και φλιτζάνια. Μάλιστα πρόσφατα δημιούργησε μια μικρογραφία του Equator Coffees ενός roaster ιδιαίτερα αγαπητού στις ΗΠΑ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ψυχολογία οι μινιατούρες μας γοητεύουν γιατί ξυπνούν μέσα μας το αίσθημα της προστασία και της φροντίδας των μωρών! Το 1943, ο ηθολόγος Konrad Lorenz περιέγραψε το «baby schema» ή «Kindchenschema» ως μια ιδέα που αφορά ένα σύνολο χαρακτηριστικών που παρατηρούνται συνήθως στα μωρά και τα μικρά ζώα, που πυροδοτεί στους ενήλικες μια έμφυτη ανάγκη για φροντίδα.

 

Η τέχνη της μινιατούρας απαιτεί τεράστια υπομονή, επιδεξιότητα και… χειρουργική ακρίβεια. Πέραν αυτών εάν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με αυτή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι απαιτεί μεγάλο φοψθσ. Η Cielo Marie Vianzon, καλλιτέχνης κεραμικής μινιατούρας δημιουργεί μικρά κεραμικά αγγεία τα οποία εν συνεχεία πωλεί στο Etsy shop Clayful Mini Pottery.

 

Τόσο η Vianzon όσο και η Andersson σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την συγκεκριμένη τέχνη και να δημιουργήσουν μικρογραφίες που “απεικονίζουν” τον κόσμο του καφέ. Η Vianzon ήδη εργάζεται για τη δημιουργία ενός μικρού φούρνου. Όλα έχουν σχεδιαστεί σχολαστικά, από τα μικροσκοπικά ντόνατς μέχρι τις πινακίδες ζαχαροπλαστικής. Η Andersson επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ολόκληρο καφενείο με μινιατούρες, πιθανώς επώνυμα είδη. Το Chemex, ο βραστήρας και οι κούπες μάλλον ήταν μόνο η αρχή!