H τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της παγκόσμιας παραγωγής καφέ

H τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της παγκόσμιας παραγωγής καφέ

Το πιλοτικό πρόγραμμα της ευρωπαϊκής εταιρείας Vinculum είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των Κολομβιανών παραγωγών καφέ.

 

Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και δορυφορικών δεδομένων που συλλέγονται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, οι παραγωγοί στην Κολομβία έχουν επαρκή πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες, προκειμένου να λαμβάνουν αποφάσεις ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες αλλά και την αποφυγή οικονομικών κινδύνων με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι. Η ΤΝ της Vinculum συνδυάζει στοιχεία GPS, ιστορικά δεδομένα και τεχνολογία τηλεπισκόπησης μέσω δορυφόρου προκειμένου να δημιουργήσει χάρτες και να προβεί σε μετρήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή και τις δυνατότητες καλλιέργειας ανά περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες.

 

«Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αναζήτηση νέων πηγών δεδομένων, με στόχο την αποφυγή έξτρα δαπανών αλλά και του σεναρίου μιας πολύ κακής σοδειάς», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Vinculum Manuel Antonio Camacho. Τα δεδομένα αυτά, τα χρησιμοποιούν οι αγρότες προκειμένου να κατανοήσουν τη δική τους παραγωγική πραγματικότητα, να εντοπίσουν καλύτερες περιοχές προς εκμετάλλευση. Παράλληλα,  εξαλείφουν τα προσκόμματα που ανακύπτουν στην πρόσβαση των αγροτών σε διάφορες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως π.χ. οι πιστώσεις.

 

Μέσω πιλοτικών δοκιμών στο Ελ Σαλβαδόρ και σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Τροπικής Γεωργίας (CIAT), η Vinculum δημιούργησε μοντέλα ΤΝ ικανά να παρακολουθούν την υπάρχουσα παραγωγή, ενώ δύνανται να προβλέπουν τη μελλοντική παραγωγή χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και άλλα ιστορικά δεδομένα.

 

«Χτίζουμε μια παγκόσμια πλατφόρμα και πιστεύουμε ότι η Κολομβία είναι μια εξαιρετική περιοχή δοκιμών, δεδομένης της αξίας της στην παγκόσμια παραγωγή καφέ arabica, αλλά και της γεωγραφικής της ποικιλομορφίας», ανέφερε ο Camacho. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε επίσημα τον Μάρτιο και θα διαρκέσει συνολικά έξι μήνες, ενώ έως το τέλος του 2022 ενδεχομένως να επεκταθεί και σε πολλές ακόμη περιοχές στην Κολομβία, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχει.