Γνωρίζοντας το τσάι matcha

Γνωρίζοντας το τσάι matcha

Πρόκειται για ένα είδος εκλεκτού πράσινου τσαγιού που οι λάτρεις του είδους το επιλέγουν για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και όχι μόνο.

 

Matcha σημαίνει “σκόνη τσαγιού” και προέρχεται από τις λέξεις matsu (τρίβω) και cha (τσάι). Στην ουσία λοιπόν είναι ένα τσάι σε μορφή πούδρας. Καλλιεργείται υπό σκιάν, το σκεπάζουν με ειδικά υφάσματα, μια διαδικασία που διατηρεί τη χλωροφύλλη του φυτού και για τον λόγο αυτό τα φύλλα του είναι πολύ πράσινα. Κατά την συγκομιδή τα φύλλα συλλέγονται με το χέρι, στη συνέχεια τα περνούν για λίγο από ατμό και μετά τα αποξηραίνουν και τα αφήνουν να ωριμάσουν σε ψυχρό περιβάλλον, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη γεύση και στο τέλος τα κάνουν πούδρα.

 

Τι μας δίνει

Το matcha είναι πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά  τα οποία προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύοντας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και του πνεύμονα. Επιπλέον βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιγηραντική δράση. Επίσης ενισχύει τον μεταβολισμό και συνδέεται με την απώλεια βάρους. Ακόμα σύμφωνα με κάποιες κλινικές δοκιμές το matcha μπορεί να επιταχύνει τη φυσική αποκατάσταση μετά τις προπονήσεις, να προωθήσει την κυτταρική δύναμη και να ενισχύσει την ανοσία. Τέλος είναι πηγή των θρεπτικών συστατικών, καθώς τα φύλλα καταναλώνονται και δεν πετιούνται όπως στα άλλα ροφήματα.

 

Όσο για την καφεΐνη… αν και περιέχει τρεις φορές περισσότερη από κάθε άλλο τσάι (μια κούπα matcha περιέχει 28 miligram καφεΐνης) παρ’ όλα αυτά δεν ξεπερνάει τον καφέ, που μια κούπα περιέχει από 95 ως 200 miligram.  Έτσι λοιπόν το matcha προκαλεί πιο ήπια αφύπνιση σε σχέση με τον καφέ και δεν διαταράσσει τον ύπνο.

 

Πως το φτιάχνουμε

Σε αντίθεση με την κλασική παρασκευή ενός φλιτζανιού τσάι, που γνωρίζουμε, το matcha παρασκευάζεται ρίχνοντας 1 κουταλιά του γλυκού matcha σε 1 φλιτζάνι ζεστό, όχι βραστό, νερό και στη συνέχεια το ανακατεύουν με τον ειδικό αναδευτήρα από μπαμπού, chasen, μέχρι να αφρίσει.