Πέντε νόστιμοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τον καφέ

Πέντε νόστιμοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τον καφέ

Από την μαγειρική μέχρι την ζαχαροπλαστική και τα κοκτέιλ ο καφές είναι ένα υλικό που μπορεί να δώσει ένταση και γεύση.

 

Πρόσφατα σας παρουσιάσαμε πώς να φτιάξετε παγωμένα γλειφιτζούρια από καφέ. Παρακάτω θα βρείτε άλλους πέντε τρόπους όπου αυτός ο καφέ κόκκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Και όπως θα δείτε τα πάντα δεν είναι υπόθεση ενός φλιτζανιού…

 

Παγάκια από καφέ

Είναι μια πολύ πρακτική λύση για να διατηρείται τον καφέ σας πάντα κρύο, χωρίς μάλιστα να τον νερώνεται και να χάνει την ένταση του. Φτιάξετε καφέ φίλτρου ή ακόμα και espresso (σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε περισσότερες από μια δόση), αφήστε τον να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, βάλτε τον σε παγοκυψέλες και αφήστε μετά την κατάψυξη να κάνει την δουλειά της. Τα παγάκια του καφέ μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποιο energy smoothie ή σε κάποιο κοκτέιλ.

 

Βρώμη με έγχυση καφέ

Τα βαζάκια βρώμης με γάλα (ζωικό ή φυτικό), γιαούρτι, μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα, που μένουν όλο το βράδυ στο ψυγείο (overnight oats) είναι μια πολύ γρήγορη λύση για δυνατό πρωί γεμάτο ενέργεια. Φανταστείτε λοιπόν σε αυτό το μείγμα να προσθέσετε και καφέ. Μπορείτε για παράδειγμα να φτιάξετε ένα cold brew και να προσθέσετε μισό φλιτζάνι στο βαζάκι σας. Ή αν θέλετε να του δώσετε μια πιο εκρηκτική γεύση καφέ, κάντε το ίδιο αλλά με espresso.

 

Muffin με γεύση καφέ

Είναι λαχταριστά, αφράτα και φτιάχνονται πολύ εύκολα. Άλλοτε είναι γεμιστά με σοκολάτα, άλλοτε με φρούτα. Όπως και να έχει τα muffins είναι ένα νόστιμο συνοδευτικό με τον πρωινό ή απογευματινό καφέ. Αν θέλετε λοιπόν να κάνετε την παρουσία του αγαπημένου σας ροφήματος πιο αισθητή, μπορείτε στην βασική συνταγή των muffins να προσθέσετε μια με δύο κουταλιές της σούπας αλεσμένου καφέ πριν το ψήσιμο.

 

Μπριζόλα με καφέ

Ο αλεσμένος καφές μπορεί να ταιριάξει με ένα ωραίο κομμάτι κρέας. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο όμως η πικρή νότα και η ελαφριά οξύτητα που προσφέρει ο καφές, εξισορροπούν την βαριά γεύση μιας μπριζόλας με ένα πολύ νόστιμα τρόπο. Μπορείτε λοιπόν, είτε να έχετε μαρινάρει από πριν το κρέας σας με καφέ αλλά και αλλά μπαχαρικά, είτε να ρίξετε πάνω του πριν το ψήσιμο, αλεσμένο καφέ ή ακόμα και να φτιάξετε μια δυνατά γευστική σάλτσα καφέ (σαν το μεξικάνικο mole) για να το συνοδέψετε.

 

Κοκτέιλ καφέ

Είναι μια τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και όλο και περισσότερο bartender βάζουν στους καταλόγους τους ένα κοκτέιλ που να περιέχει καφέ. Ο καφές προσθέτει βάθος στη γεύση, ενισχύει το άρωμα, προσθέτει οξύτητα και μια τσαχπινιά που τα ποτά παίρνουν άλλο χαρακτήρα. Μην ξεχνάτε άλλωστε το επιβλητικό Iris Coffee όπου το ουίσκι συνδράμει με τον καφέ φίλτρου, το εκλεπτυσμένο Espresso Martini που παίζει είτε με βότκα είτε με τζιν αλλά και το δροσερό Espresso Gin Tonic.