Έτσι λειτουργεί ο καφές στον εγκέφαλό σας

Έτσι λειτουργεί ο καφές στον εγκέφαλό σας

Mια νέα επιστημονική μελέτη προσφέρει μοναδικές πληροφορίες για τις λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σας, εάν πίνετε τακτικά καφέ.

 

Στην έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Minho στην Πορτογαλία, χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία fMRI, για να συγκριθεί η συνδεσιμότητα και η δομή του εγκεφάλου 31 τακτικών καταναλωτών καφέ και 24 ατόμων που δεν επιλέγουν το συγκεκριμένο ρόφημα στην καθημερινότητά τους. Η έρευνα κατέληξε σε εντυπωσιακά επιστημονικά ευρήματα, καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι ακόμη και σε κατάσταση πλήρους ηρεμίας, όσοι πίνουν τακτικά καφέ, βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση συγκριτικά με εκείνους που δεν πίνουν. Αυτό σημαίνει ότι ανταποκρίνονται πολύ πιο άμεσα σε οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα. Μοτίβα αποτελεσματικότερης “συνδεσιμότητας” βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου όσων καταναλώνουν συχνά καφέ, συμπεριλαμβανομένης της παρεγκεφαλίδας, η οποία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στον συντονισμό των κινήσεων που κάνει το ανθρώπινο σώμα.

 

Περαιτέρω ευρήματα περιελάμβαναν μια αύξηση της δραστηριότητας που παρατηρήθηκε σε αρκετές παρεγκεφαλιδικές και υποφλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου. Επί της ουσίας, τα ευρήματα αυτά συνδέουν την κατανάλωση καφέ με αύξηση της προσοχής, εγρήγορση, εγκεφαλική διέγερση, βελτιωμένη μάθηση και μνήμη, βελτιωμένη ικανότητα εστίασης.

 

Είναι ενδιαφέρον πως στην συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος ακόμη και όσων δεν είναι τακτικοί καταναλωτές καφέ, είχε ανάλογες λειτουργίες (σ.σ. ενισχυμένη εστίαση, μνήμη κλπ.) όταν και οι ίδιοι έπιναν μόλις ένα φλιτζάνι. Αυτό σημαίνει ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο σε σύντομο χρονικό διάστημα.