Τα οφέλη του ελληνικού καφέ

Τα οφέλη του ελληνικού καφέ

Ένας καφές που συνδέεται άμεσα με την ελληνική κουλτούρα, φτιάχνεται τελετουργικά στο μπρίκι και έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία μας.

 

Ο ελληνικός καφές παρασκευάζεται με τη διαδικασία ψησίματος σε μπρίκι, με την προσθήκη νερού. Πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής. Πέραν του πλούσιου αρώματος και της γεύσης του αποτελεί ένα ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία, λόγω κυρίως της αντιοξειδωτικής του δράσης.

 

Ας δούμε παρακάτω κάποια από τα οφέλη του 

 

Σύμμαχος της καρδιάς. Η γνωστή “μελέτη της Ικαρίας” που διεξήγαγε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, έδειξε πως η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετίζεται με την καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία, ακόμα και σε άτομα που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το ενδοθήλιο βρίσκεται εσωτερικά των αγγείων και τα κύτταρά του βοηθούν τις αρτηρίες να είναι υγιείς. Παράλληλα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης.

 

Ισχυρό αντιοξειδωτικό: O ελληνικός καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι διπλού ελληνικού περιέχει 90-130mg αντιοξειδωτικά, προστατεύοντάς μας από μια σειρά από παθήσεις που συνδέονται με το στρες, την περιβαλλοντική μόλυνση και η υπεριώδης ακτινοβολία. Επίσης δρα αποτρεπτικά στην ανάπτυξη ελευθέρων ριζών.

 

“Όπλο” ενάντια στον καρκίνο. Όπως οι περισσότεροι καφέδες, έτσι και ο ελληνικός περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυφαινόλων, χλωρογενικού και καφεϊκού οξές, θεοφιλίνης και θεοβρωμίνης. Οι ουσίες αυτές μειώνουν την εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου όπως οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.

 

Ένα καλό χωνευτικό. Εάν έχετε φάει πολύ, πιείτε άμεσα έναν ελληνικό καφέ! Το ρόφημα βοηθά τον μεταβολισμό μας αλλά και τη διαδικασία της πέψης. Tip: Αποφύγετε τη ζάχαρη και άλλες προσθήκες.

 

Καλός σύμμαχος στη δίαιτά σας. Ένας σκέτος ελληνικός καφές έχει μόλις μία θερμίδα. Όμως πέραν αυτού,  ο εν λόγω καφές δεν περιέχει υδατάνθρακες και λίπος. “Κλειδί” αποτελεί και το κατακάθι του που αποβάλλει κάποια από τα συστατικά που είναι εν δυνάμει παχυντικά.