Babka: ένα ακόμα γλυκό ψωμί με σοκολάτα;

Babka: ένα ακόμα γλυκό ψωμί με σοκολάτα;

Αφράτο, σατανικά σοκολατένιο, με βουτυρένια γεύση, έχει εβραϊκή καταγωγή αλλά και νεοϋορκέζικο αέρα.

 

Ποζάρει σχεδόν σε όλους τους φούρνους της Νέας Υόρκης και εδώ και δεκαετίες είναι το αγαπημένο γλυκό ψωμί των κατοίκων της που συνοδεύει ιδανικά ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί ή μετά το γεύμα. Το babka μπορεί να έγινε γνωστό στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όμως το συναντάμε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα, στην Ευρώπη και μάλιστα στην Πολωνία. Οι Εβραίοι συνήθιζαν να φτιάχνουν ένα γλυκό ψωμί που το ονόμαζαν challah για το ιερό τραπέζι του Σαββάτου (Shabbat ) αλλά και στις μεγάλες γιορτές. Στην ζύμη που περίσσευε πολλές φορές πρόσθεταν αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή κανέλα και παρασκεύαζαν ένα άλλο γλυκό που το ονόμαζαν babka. Η ονομασία του προέρχεται από την σλαβική λέξη babcia που στα ελληνικά σημαίνει «γιαγιά» και το αποκάλεσαν έτσι γιατί οι στρώσεις του θυμίζουν τις πιέτες των παραδοσιακών φορεμάτων των γιαγιάδων.

 

Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί Πολωνοί εβραίοι για να γλυτώσουν από τους Ναζί κατέφυγαν στην Αμερική και μάλιστα στην Νέα Υόρκη. Εκεί το babka έγινε αμέσως ένα από τα βασικά προϊόντα που πουλούσαν τα εβραϊκά αρτοποιεία. Όμως δεν είχε πλέον κανέλα ή ξηρούς καρπούς όπως πρόσταζε η παράδοση αλλά σοκολάτα. Και αυτό γιατί ήταν πιο φθηνή εκείνη την εποχή. Έτσι πλέον καθιερώθηκε αυτό το αφράτο, βουτυράτο, σοκολατένιο γλυκό ψωμί.

 

Εδώ στην χώρα μας δεν είναι ακόμα τόσο γνωστό, παρ’ όλα αυτά θα το βρείτε σε αρκετά coffee shop. Βλέπετε ταιριάζει άψογα με ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου. Παρακάτω σας προτείνουμε μια συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας babka. Δεν είναι από τα εύκολα γλυκά, όμως η όποια τυχόν ταλαιπωρίας σας προκαλέσει η παρασκευή του, η γεύση του θα σας ανταμείψει.

 

Υλικά

Για τη ζύμη:

180 ml γάλα πλήρες, χλιαρό

9 γραμμ. μαγιά, ξερή (18 γραμμ. φρέσκια)

500 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εκείνο για το τσουρέκι)

100 γραμμ. ζάχαρη

2 αυγά

1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα

1 κ.γ. αλάτι

115 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κρόκος αραιωμένος με νερό για το άλειμμα

Για τη γέμιση:

60 γραμμ. βούτυρο

170 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ αδειάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Παράλληλα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια, τα αυγά και ζυμώνουμε με το γάντζο για 2-3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2 λεπτά ακόμη. Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσει. Όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσει το ζυμάρι μας, ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η σοκολάτα. Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε και ζάχαρη (50-60 γραμμ.) για να κάνουμε την γέμιση μας πιο γλυκιά. Επίσης αντί να φτιάξουμε εμείς την γέμιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μερέντα. Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε πάνω στον πάγκο εργασίας, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πασπαλίζουμε ελαφρώς τον πάγκο με αλεύρι. Με ένα πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα, απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και ρολάρουμε τη ζύμη από την πιο μακριά πλευρά. Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη οριζόντια στη μέση δημιουργώντας δύο ίδια ζυμάρια και τα πλέκουμε. Τα τοποθετούμε σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ την οποία έχουμε λαδώσει, το τυλίγουμε το με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30 λεπτά. Μόλις φουσκώσουν οι πλεξούδες, τις αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά.