Tiramisù: μια γλυκιά ενεργειακή βόμβα

Tiramisù: μια γλυκιά ενεργειακή βόμβα

Είναι ένα από τα πιο διάσημα και παραδοσιακά ιταλικά γλυκά που συνδυάζει τον espresso, με την σοκολάτα και την κρέμα μασκαρπόνε.

 

Το όνομα του στα ελληνικά σημαίνει «ανέβασε με ψηλά» και αυτό μπορεί να το κάνει ένα μόνο κομμάτι από αυτή την τολμηρή, αφράτη λιχουδιά: να μας πετάξει ψηλά με την ενέργεια που κρύβει κάθε μπουκιά του. Βλέπε το tiramisu συνδυάζει τον δυναμικό χαρακτήρα του καφέ espresso, την γλυκιά γοητεία της σοκολάτας και τη σαγηνευτική κρέμα zabaglione (κρέμα μασκαρπόνε), όπως αυθεντικά ονομάζεται. Και σε όλο αυτό το σύνολο προσθέστε και το γλυκό κρασί Μαρσάλα όπως απαιτεί η παραδοσιακή συνταγή.

 

Οι ιστορίες γύρω από την προέλευση του είναι πολλές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα προς τιμή του Αρχιδούκας της Τοσκάνης Cosimo III των Μεδίκων όταν επισκέφτηκε τη Σιέννα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στο Τορίνο από ένα ζαχαροπλαστείο για τον τότε πρωθυπουργό Camillo Benso Conte di Cavour, για να του δώσει ενέργεια στο δύσκολο έργο του για την ενοποίηση της Ιταλίας. Η πρώτη όμως, επίσημη αναφορά γίνεται το 1968 από τον Ιταλό γαστρονόμο Giuseppe Maffioli, ο οποίος γράφει πως το εν λόγω γλυκό ήταν δώρο των εργένηδων φίλων στο γαμπρό, λίγο πριν ξεκινήσει ο έγγαμος βίος. Το 1981, ο Giuseppe επιστρέφει με ένα νέο άρθρο του, στο οποίο αναφέρει ότι το tiramisù γεννήθηκε την δεκαετία του 70 στην πόλη του Τρεβίζο και ότι σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο εστιατόριο Le Beccherie. Για αυτό και σήμερα το Τρεβίζο διεκδικεί την πατρότητα του διάσημου ιταλικού γλυκού.

 

Παρακάτω να βρείτε μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας tiramisù στο σπίτι.

 

Υλικά

250 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ

350 γρ. κρέμα γάλακτος

500 γρ. μασκαρπόνε

4 κ.σ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. κουβερτούρα σε τρίμματα

2 κ.σ. κακάο άγλυκο

150 ml espresso

100 ml κρασί Μαρσάλα ή Μαυροδάφνη

 

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τον espresso και σε ένα μπολ τον ανακατεύουμε με την μισή ποσότητα από το κρασί. Βουτάμε σε αυτό τα σαβαγιάρ μέχρι τη μέση τους (οριζόντια) και τα στρώνουμε σε οβάλ ή μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί και προσθέτουμε λίγο από το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε ελαφρώς. Σ’ ένα άλλο μπολ τώρα, χτυπάμε την κρέμα τυριού με την ζάχαρη και το υπόλοιπο κρασί ώσπου να γίνει ένα ωραίο μείγμα και να διαλυθεί η ζάχαρη. Με απαλές κινήσεις ενώνουμε τα δύο μείγματα μας (τη σαντιγί και την κρέμα τυριού) και τα ομογενοποιούμε. Στρώνουμε μία στρώση από το την κρέμα μας στα μπισκότα και πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για μια ή δύο φορές ακόμα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με κακάο, καλύπτουμε το σκεύος μια και το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για μερικές ώρες πριν σερβίρουμε.