Συνταγή για νόστιμο Croque Madame 

Συνταγή για νόστιμο Croque Madame 

Ένα χορταστικό σάντουιτς με μπεσαμέλ και αυγό που απλά θα λατρέψετε.

 

Δύο φέτες ψωμί (προζυμένιες) κλείνουν μέσα τους τυρί που λιώνει, ζαμπόν και μαγιονέζα. Βουτυρώνονται καλά και μπαίνουν στο τηγάνι να κάνουν ωραία κρούστα. Και όταν βγουν, “λούζονται” από απαλή μπεσαμέλ και από πάνω “φορούν” για καπέλο ένα αυγό μάτι. Αυτό είναι με λίγα λόγια το Croque Madame. Μην το κάνετε όμως μόνο εικόνα, δοκιμάστε το. Ακολουθεί η συνταγή του chef Πέτρου Σιγύρου.

 

Υλικά 

2 φέτες ψωμί με προζύμι 

3 φέτες τυρί ένταμ 

2 φέτες γαλοπούλα 

30 γρ. τριμμένη γραβιέρα 

150 γρ. βούτυρο για το άλειμμα 

 1 αυγό μάτι 

 

Για τη μπεσαμέλ 

50 γρ. βούτυρο 

50 γρ. αλεύρι 

500 γρ. γάλα 

Αλάτι & πιπέρι 

Μοσχοκάρυδο 

1 αυγό 

50 γρ. γραβιέρα 

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα 

 

Εκτέλεση 

Βάζετε το βούτυρο στο κατσαρολάκι σας και, αφού το ανακατέψετε λίγο, ρίχνετε το αλεύρι και συνεχίζετε να ανακατεύετε. Ρίχνετε το 1/3 από το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε άλλο 1/3 από το γάλα, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Ρίχνετε και το τρίτο μέρος από το γάλα και ανακατεύετε. Κλείνετε το μάτι, ρίχνετε το αυγό και ανακατεύετε. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και τη μουστάρδα και ανακατεύετε ξανά. 

Για το στήσιμο του πιάτου: Φρυγανίζετε το ψωμί και αλείφετε μια στρώση μπεσαμέλ. Βάζετε πάνω στη μια φέτα ψωμί το τυρί και τη μια φέτα γαλοπούλα. Αλείφετε από πάνω και δεύτερη στρώση μπεσαμέλ και ρίχνετε λίγη γραβιέρα. Βάζετε και την άλλη φέτα γαλοπούλα και αλείφετε με λίγη μπεσαμέλ ακόμα, τοποθετώντας την άλλη φέτα ψωμί από πάνω σαν σάντουιτς. 

Βάζετε το τοστ σε ένα ταψί με λαδόκολλα και προσθέτετε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Στην κορυφή βάζετε την υπόλοιπη γραβιέρα. Το βάζετε στον φούρνο, στο υψηλότερο σημείο, ώστε να είναι κοντά στις αντιστάσεις για 5 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο και τοποθετείτε από πάνω ένα αυγό μάτι, αλάτι και πιπέρι.  

 

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο 7ο τεύχος του περιοδικού Coffee & Brunch που κυκλοφορεί.