Mην κάνετε ποτέ αυτό το λάθος με τον καφέ

Mην κάνετε ποτέ αυτό το λάθος με τον καφέ

Μπορούμε να τον πιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – πλην αργά τη νύχτα – και αποτελεί μια πολύ καλή συντοφιά στην καθημερινότητά μας που ωστόσο η “κακή” διαχείρησή του μπορεί να γίνει επιβλαβής.

 

Ειδικοί συνιστούν να πίνουμε φρέσκο καφέ και όχι παρασκευασμένο προ ωρών και εξηγούν το γιατί. Ένας εξ αυτών, ο Bryan Quoc Le, επιστήμων τροφίμων και συγγραφέας του βιβλίου «150 Food Science Questions Answered», δηλώνει ότι με το πέρασμα των ωρών ο καφές μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύει μικρές ποσότητες μούχλας, και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλος για κατανάλωση.Φυσικά δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί, καθώς εάν τον καταναλώσετε εντός 5-6 ωρών δεν πρόκειται να πάθετε κάτι. Το “πρόβλημα” ξεκινά όταν το ρόφημα παραμένει π.χ. μια ολόκληρη μέρα ή και δύο στην κούπα ή στο pot της καφετιέρας. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται όταν ο καφές περιέχει γάλα. Τότε το χρονικό διάστημα που πρέπει να καταναλωθεί δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2-3 ώρες.

 

Η Τrista Best, διαιτολόγος, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής και σύμβουλος στο Balance One Supplements, συμβουλεύει: «Αν σκοπεύετε να πιείτε τον καφέ που φτιάξετε και την επόμενη ή μεθεπόμενη μέρα, τότε είναι προτιμότερο να τον βγάλετε αμέσως από την κανάτα και να τον βάλετε στο ψυγείο. Αυτό θα επιτρέψει τη διακοπή κάθε βακτηριακής ανάπτυξης και έτσι μπορείτε να πιείτε έναν παγωμένο καφέ αντί για έναν παραδοσιακό ζεστό καφέ». Πέραν όσων έχουν αναφερθεί, ας μην ξεχνάμε ότι όσο περνάει η ώρα μετά την παρασκευή του, ο καφές αρχίζει να χάνει τα αρωματικά του στοιχεία, την αυθεντική γεύση του καθώς και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.