Αφαιρέστε τους λεκέδες καφέ από τις κούπες σας

Αφαιρέστε τους λεκέδες καφέ από τις κούπες σας

Ένα εύκολος, γρήγορος και φυσικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τις επίμονες σκούρες κηλίδες καφέ στα φλιτζάνια.

 

Οι σκούρες κηλίδες του καφέ που “κολλάνε” στα φλιτζάνια δεν είναι πάντα εύκολο να φύγουν. Όσες φορές κι αν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων ή να τα πλύνετε στο χέρι, τα κατάλοιπα μπορεί να παραμείνουν εκεί, προκαλώντας – το λιγότερο – εκνευρισμό. Πριν αποφασίσετε να πετάξετε στο καλάθι των αχρήστων τις κούπες ακολουθήστε την παρακάτω απόλυτα φυσική διαδικασία, που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τα αγαπημένα σας σκεύη. Οι τανίνες και οι χρωστικές ουσίες που περιέχουν το τσάι και ο καφές, προσκολλώνται στην πορώδη επιφάνεια οποιασδήποτε κούπας, ανεξάρτητα από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Όσο επίμονες όμως κι αν είναι μπορούν να αφαιρεθούν με τη χρήση των εξής υλικών:

 

* 1/4 λεμονιού

* 1-2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα

* Σφουγγάρι, πανί καθαρισμού ή χαρτοπετσέτα

 

Οδηγίες

 

Τρίψτε το λεμόνι στο εσωτερικό της κούπας

Οι όξινες ιδιότητές του βοηθούν στην αφαίρεση λεκέδων από υφάσματα και σκληρές επιφάνειες. Ο στόχος είναι να καλύψετε τα τοιχώματα των φλιτζανιών με χυμό λεμονιού, οπότε βεβαιωθείτε ότι το πιέζετε ελαφρά ενώ τρίβετε.

Προσθέστε τη μαγειρική σόδα.

Ανάλογα με το μέγεθος της κούπας μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Απλά φροντίστε να ρίξετε αρκετή έτσι ώστε να καλύψετε πλήρως το εσωτερικό της. Η μαγειρική σόδα έχει ουδέτερο pH, οπότε όταν έρχεται σε επαφή με όξινες ουσίες όπως το λεμόνι, αντιδρά με χημικό τρόπο. Ο αφρός που δημιουργείται είναι διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων. Αφήστε τον να δράσει για 2 λεπτά.

Τρίψτε

Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρώς υγρό σφουγγάρι, πανί ή μια βαριά χαρτοπετσέτα για να τρίψετε το εσωτερικό της κούπας  με κυκλικές κινήσεις. Αποφύγετε τη διάλυση της μαγειρικής σόδας διασφαλίζοντας πως ό, τι χρησιμοποιείτε δεν είναι πολύ υγρό – οι μικροσκοπικοί κόκκοι της θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση τυχόν λεκέδων που έχουν απομείνει. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και είναι έτοιμη.