Καθαρίστε αποτελεσματικά την καφετιέρα σας με υλικά που έχετε στο σπίτι

Καθαρίστε αποτελεσματικά την καφετιέρα σας με υλικά που έχετε στο σπίτι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καθαρός είναι ο καφές που πίνετε; Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά κυρίως από το πόσο καθαρή είναι η μηχανή από την οποία παρασκευάζεται.

 

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως ο ζεστός καφές που βγαίνει από τη μηχανή, λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη βακτηρίων, μικροβίων και άλλων μικροοργανισμών ακριβώς λόγω της θερμότητας που αναπτύσσεται κατά την παρασκευή του. Ο ισχυρισμός αυτός δεν αποτελεί ωστόσο “πανάκεια” και για τον λόγο αυτό πρέπει να ακολουθείτε τακτικά μια διαδικασία καθαρισμού της μηχανής σας για να είστε σίγουροι ότι το ρόφημα θα είναι όσο υγιεινό πρέπει και αβλαβές για την υγεία σας.

 

Tι θα χρειαστείτε

Δεν χρειάζεστε κάτι ιδιαίτερο για να καθαρίσετε τη μηχανή του καφέ σας, μόνο μερικά προϊόντα που πιθανώς έχετε ήδη στο σπίτι σας όπως:

Ξύδι

Απεσταγμένο νερό

Μαγειρική σόδα

Σαπούνι για τα πιάτα

Ένα καθαρό σφουγγάρι ή απαλή βούρτσα καθαρισμού

Ένα καθαρό πανί

 

Βήμα 1: Αφαιρέστε το φίλτρο της καφετιέρας

Ξεκινήστε αφαιρώντας το επαναχρησιμοποιήσιμο φίλτρο της μηχανής (εάν διαθέτει). Στη συνέχεια, βυθίστε το φίλτρο σε διάλυμα αποσταγμένου νερού και μιας δόσης ήπιου σαπουνιού για πιάτα για διάστημα 20 λεπτών. Ξεβγάλτε το επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς.

 

Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα διάλυμα καθαρισμού και χρησιμοποιήστε το στην καφετιέρα

Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι ξύδι με ένα φλιτζάνι αποσταγμένο νερό για να φτιάξετε διάλυμα καθαρισμού. Για μικρότερες καφετιέρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό φλιτζάνι ξύδι και μισό φλιτζάνι νερό. Ρίξτε αυτό το διάλυμα στη δεξαμενή του νερού και αφήστε το εκεί για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τη μηχανή καφέ και αφήστε τη να λειτουργήσει με το διάλυμα μέσα στη δεξαμενή του μηχανήματος. Μόλις το διάλυμα περάσει στο pot, πάρτε το στα χέρια σας και ανακινήστε το με κυκλικές κινήσεις. Για την εξάλειψη τυχόν υπολειμμάτων ξιδιού, βάλτε την μηχανή σας να λειτουργήσει μόνο με νερό. Eκτελέστε αυτήν τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς η οσμή του ξιδιού.

 

Βήμα 3: Καθαρίστε το εξωτερικό της καφετιέρας

Σκουπίστε την εξωτερική επιφάνεια του μηχανήματος χρησιμοποιώντας καθαρό σφουγγάρι ή απολυμαντικά μαντηλάκια, μαγειρική σόδα και αποσταγμένο νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πιάτων. Αφού το κάνετε αυτό, τρίψτε το μηχάνημά σας με ένα καθαρό πανί εμποτισμένο με νερό για να καθαρίσετε τυχόν εναπομείναντα αποθέματα μαγειρικής σόδας ή σαπουνιού.

 

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη μηχανή

Καλό θα ήταν να την καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Είναι επίσης καλή ιδέα να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο κατασκευαστή για περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό της καφετιέρας σας.