Το πιο ιστορικό καφέ του κόσμου κινδυνεύει με λουκέτο

Το πιο ιστορικό καφέ του κόσμου κινδυνεύει με λουκέτο

Υπήρξε σημείο συνάντησης πολλών καλλιτεχνών, πολιτικών και σημαντικών προσωπικοτήτων. Το εμβληματικό καφέ Caffè Florian στην Piazza San Marco στην Βενετία κινδυνεύει από την πανδημία.

 

Αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα καφέ της Ιταλίας. Ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 1720. Εκεί απολάμβαναν τον καφέ τους μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Λόρδος Βύρων, ο Φρίντριχ Νίτσε, ο Γκαίτε, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Κάρολος Ντίκενς, ο Μαρσέλ Προυστ, ο Άντι Γουόρχολ κάθε φορά που επισκέπτονταν τη Βενετία. Εκεί έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας «Summertime» με την Κάθριν Χέμπορν και «Ο Ταλαντούχου κ. Ρίπλει» με τους Γκουίνεθ Πάλτροου, Ματ Ντέιμον και Τζουντ Λο.

 

Το Caffè Florian στην πλατεία του Αγίου Μάρκου  υπήρξε πρωτοπόρο καθώς από την έναρξη της λειτουργίας του δεχόταν γυναίκες – κάτι εντελώς ριζοσπαστικό για την εποχή. Ακόμα και σήμερα διατηρεί τη γοητεία του Παλαιού Κόσμου, διαθέτοντας καθίσματα από κόκκινο βελούδο, μαρμάρινα τραπέζια και τοίχους διακοσμημένους με φύλλα χρυσού, που στολίζονται με έργα τέχνης διάσημων Ιταλών ζωγράφων όπως Antonio Pascutti, Giuseppe Ponga και Cesare Rota.

 

Αυτό το ιστορικό καφέ που συμπλήρωσε 300 χρόνια λειτουργίας και που όλα αυτά τα χρόνια δεν έκλεισε ούτε μια μέρα, χτυπήθηκε αδυσώπητα από την κρίση της πανδημίας, και πλέον η ιδιοκτησία προειδοποιεί ότι έρχεται αντιμέτωπο με οριστικό λουκέτο. «Θα μείνουμε ανοιχτοί για όσο πιο πολύ μπορούμε» είπε ο διευθυντής του Florian, Μάρκο Παολίνι. «Η σημερινή κρίση προφανώς ανήκει στον καθένα, αλλά για το Caffè Florian είναι σαν καθρέφτης μιας ολόκληρης πόλης, της Βενετίας, θύματος της δικής της παγκόσμιας τουριστικής επιτυχίας» εξήγησε.