Η τιμή του καφέ “χτύπησε κόκκινο”: Τι έρχεται προσεχώς

Η τιμή του καφέ “χτύπησε κόκκινο”: Τι έρχεται προσεχώς

Οι τιμές του καφέ ολοένα και αυξάνονται εν μέσω ανησυχιών για τα καιρικά φαινόμενα, την ώρα που η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ενδεχομένως θα ξεπεράσει και πάλι την αύξηση της ζήτησης και αυτή τη χρονιά

 

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 η δυναμική της αγοράς καφέ συνδέθηκε με τις ανησυχίες που ανέκυψαν λόγω των καιρικών φαινομενων στο Βιετνάμ, με μεγάλα ποσοστά υγρασίας κατά τη συγκομιδή και στη Βραζιλία, με μεγάλα ποσοστά ξηρασίας κατά την κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας που εμφανίζεται στις αρχές της περιόδου καλλιέργειας του καφέ. Οι τιμές στο τέλος του έτους ήταν περίπου 10% πιο κάτω από τα υψηλά του 2020 μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι 35%.

 

Ο Φεβρουάριος του 2021 έκλεισε με τις τιμές του καφέ πάνω από τα υψηλότερα επίπεδα που έφτασαν το 2020, μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών (σ.σ. από το 2017). Η εξέλιξη αυτή έγκειται στο ότι στο Βιετνάμ είχε χαμηλότερη συγκομιδή 2020/21 από την αναμενόμενη και η περίοδος ανθοφορίας δεν ήταν προφανώς ιδιαίτερα επιτυχής στη Νότια Βραζιλία, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την επόμενη καλλιέργεια.

 

Προς το παρόν όλα τα παραπάνω δεν αντικατοπτρίζονται πλήρως στις επίσημες κυβερνητικές εκθέσεις ή την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Καφέ (ICO). Ιδιώτες έμποροι και αναλυτές πάντως αναμένουν να μειωθεί το παγκόσμιο πλεόνασμα καφέ, εκτίμηση που συνάδει με αυτή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και της ICO.

 

Η παραγωγή καφέ της Βραζιλίας σημείωσε ρεκόρ την σεζόν 2020/21, αλλά οι πρόσφατες εκτιμήσεις από αναλυτές της βιομηχανίας καφέ κάνουν λόγο για μείωση  την τρέχουσα περίοδο.

 

Έντονες είναι οι ανησυχίες εξάλλου για τα καιρικά φαινόμενα την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου στη Βραζιλία, καθώς δεν αποκλείεται η έλευση κύματος παγετού. Αυτό θα σήμαινε αυτόματα, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, εκτίναξη των τιμών.

 

Όσον αφορά το φαινόμενο La Nina που επηρεάζει την παραγωγή πολλά μετεωρολογικά πρακτορεία  προβλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποδυναμωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες καλλιέργειες. Επιπλέον, η πρόβλεψη ενός παγετού εκ των προτέρων στη Βραζιλία είναι μάλλον προς το παρόν ανακριβής. Προς το παρόν πάντως, και μέχρι να υπάρχουν οριστικές προβλέψεις, οι τιμές του καφέ είναι πιθανότερο πιθανότερο να μειωθούν και οι συναλλαγές στις αγορές θα κυμαίνονται σε ένα υψηλό εύρος για λίγο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση, ενώ αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα χαλαρώνουν οι περιορισμοί της πανδημίας, μπορεί να μην αρκεί για την απορρόφηση του παγκόσμιου πλεονάσματος. Μέχρι να αλλάξουν οι επίσημες εκτιμήσεις, οι τιμές της αγοράς θα αποκαλύψουν την πραγματική κατάσταση της προσφοράς / ζήτησης.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές καφέ είναι ασταθείς αυτή τη στιγμή, και οι τιμές, εάν καταγράψουν μια εκτίναξη χωρίς καμία υποχώρηση, θα επιβεβαιώσουν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

 

Με πληροφορίες από το Forbes.com