Kαφές και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Kαφές και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης είναι ευρέως γνωστό ότι δρα αντιστρόφως ανάλογα για τις ευεργατικές ιδιότητες του καφέ, αναιρώντας τες, πόσο μάλλον όταν καταναλώνεται από εγκύους

 

Νέα μελέτη που διεξήγαγε το Πανεπιστημίου του Ροτσέστερ στη Νέα Υόρκη συστήνει την προσοχή των εγκύων, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η υπερκατανάλωση κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορικά προβλήματα του παιδιού.

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neuropharmacology και επικεντρώθηκε σε 9.000 εγκεφαλογραφήματα παιδιών ηλικίας 9 – 10 ετών, ως τμήμα μεγάλης μελέτης για την εξέλιξη του εγκεφάλου και την υγεία των παιδιών.

 

Όπως διαπιστώθηκε στα εγκεφαλογραφήματα των παιδιών που οι μητέρες τους κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσίασαν αλλαγές. Η υπερκατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη συνδέεται, με υπερκινητικότητα και δυσκολία στη συγκέντρωση των παιδιών.

 

Ο John Foxe, διευθυντή του Ινστιτούτου για τις Νευροεπιστήμες του Πανεπιστημίου του Ροτσέστερ, δήλωσε ότι τα συμπεριφορικά προβλήματα δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά όμως ήταν αξιοσημείωτα.

 

Πόσο είναι το επιτρεπτό όριο

 

Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει μια εγκυμονούσα προσδιορίστηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων: δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200ml τη μέρα. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να είναι υπερβολική σύμφωνα με τη μελέτη: «Θα συνιστούσα τις εγκυμονούσες να πίνουν όσο λιγότερο καφέ γίνεται και αν είναι δυνατόν να προτιμήσουν τον καφέ χωρίς καφεΐνη » συστήνει ο Foxe. Συστήνει δεν να περιορίζεται η κατανάλωση και πριν την εγκυμοσύνη.

 

Ο Δρ. Mark Klebanoff, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Περιγεννητικών Ερευνών στο Columbus του Οχάιο δήλωσε πάντως πως δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πώς ο καφές στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τα παιδιά όσο μεγαλώνουν: «Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν λιγότερο από 200 ml καφέ κάθε μέρα χωρίς τον φόβο αποβολής ή πρόωρου τοκετού» συμπληρώνει «Μια κούπα που υπάρχει σε όλα τα σπίτια αντιστοιχεί περίπου σε 100mg καφεΐνης, οπότε οι εγκυμονούσες θα μπορούσαν να περιοριστούν στις δύο κούπες τη μέρα» καταλήγει. Όμως θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και άλλες πηγές καφεΐνης όπως τα ενεργειακά ποτά και τις σοκολάτες.