Έτσι σώθηκε η παραγωγή του κατά τ’ αλλά καταστροφικού 2020

Έτσι σώθηκε η παραγωγή του κατά τ’ αλλά καταστροφικού 2020

Καθώς τα coffee shops έκλεισαν λόγω της πανδημίας, οι καλλιεργητές καφέ εξέφρασαν φόβους ότι το 2020 θα ήταν μια “πικρή” χρονιά για τις επιχειρήσεις. Αλλά ο κλάδος σώθηκε λόγω ενός συνδυασμού αυξανόμενης οικιακής κατανάλωσης, καλών τιμών και καλύτερης απόδοσης της παραγωγής σε ορισμένες χώρες.

 

Συνώνυμος με την κοινωνική αλληλεπίδραση, ο καφές περιορίστηκε στο σπίτι εν μέσω covid-19 για μεγάλο μέρος του 2020, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν με τηλεργασία, ωστόσο η ανάγκη για καφέ δεν περιορίστηκε. Καθώς οι άνθρωποι έγιναν οι ίδιοι, οικιακοί… baristi, οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ αντιστάθμισαν εν μέρει τα έσοδα που χάθηκαν με τις συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις να μειώνονται κατά λιγότερο από το αναμενόμενο 2,4%. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (IOC), περίπου 168,68 εκατομμύρια σάκοι κόκκων συγκομίστηκαν κατά την χρονική περίοδο Οκτώβριος του 2019 – Σεπτέμβριος του 2020. Αυτή η ποσότητα ήταν λίγο μεγαλύτερη από τα 164,53 εκατομμύρια σάκοι κόκκων καφέ που καταναλώθηκαν κατά την ίδια περίοδο – το τρίτο κατά σειρά έτος που η παραγωγή υπερέβη την κατανάλωση.

 

Η προβλεπόμενη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,9% το έτος 2020/21 θα αποφέρει πλεόνασμα 5,27 εκατομμυρίων σάκων, καθώς η κατανάλωση ροφημάτων εκτός σπιτιού είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλότερη από το συνηθισμένο, δήλωσε ο ΔΟΚ. Με την προσφορά να είναι περισσότερη από τη ζήτηση, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια περίοδο χαμηλότερων τιμών σε μια ευμετάβλητη αγορά που επίσης επηρεάστηκε από τις προβλέψεις συγκομιδής και τις μελλοντικές εκτιμήσεις.

 

 Το κόστος μιας κούπας 

 

Ενω η κατανάλωση και οι εξαγωγές μειώθηκαν λόγω των παγκόσμιων περιορισμών, τα εισοδήματα των καλλιεργητών καφέ ποικίλλουν ανάλογα με τη συναλλαγματική ισοτιμία των χωρών τους με το δολάριο. Ο καφές Arabica, η πιο δημοφιλής ποικιλία στον κόσμο, διαπραγματεύτηκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με μέσο όρο 1,10 $ ανά λίβρα, ποσό βελτιωμένο συγκριτικά με το 2019 όταν διαπραγματεύονταν λιγότερο από ένα δολάριο. Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, ήταν ο μεγάλος νικητής με υψηλή παραγωγή και ενισχυμένη ζήτηση λόγω χαμηλών τιμών.

 

Στην Κολομβία, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, περίπου 540.000 οικογένειες παραγωγών επωφελήθηκαν από την υποτίμηση στο 4,7% του νομίσματος της χώρας, παρά την πτώση των εξαγωγών. Η παραγωγή μειώθηκε επίσης, αλλά η αξία της συγκομιδής της Κολομβίας το 2020 ήταν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια – η υψηλότερη τιμή 20ετίας, αυξημένη κατά 25% από το 2019, σύμφωνα με την ομοσπονδία καφέ της χώρας. Σύμφωνα με τον Fernando Morales-De La Cruz της ομάδας Cafe for Change, η τιμή του καφέ το 2020 σε πραγματικούς όρους ήταν σχεδόν 70% χαμηλότερη από την τιμή του καφέ το 1983, που βρισκόταν στο 1,40 $.

 

Το Βιετνάμ από την άλλη, που ειδικεύεται στην ποικιλία Robusta, ήταν μια χώρα που δεν επωφελήθηκε το 2020. Η συγκομιδή του ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου και η τιμή, λόγω του γεγονότος ότι το νόμισμα ελέγχεται από το κράτος, δεν υποτιμήθηκε παρά την πανδημία. Επιπλέον, η τιμή των θαλάσσιων ναύλων από το Βιετνάμ σχεδόν τριπλασιάστηκε

 

“Βασίλισσα” η Βραζιλία

 

Η Βραζιλία εδραίωσε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον κόσμο με ρεκόρ συγκομιδών 63 εκατομμυρίων σάκων των 60 κιλών – 27% αυξημένες από ό, τι το 2019, σύμφωνα με την National Supply Company. Σχεδόν το 80% του βραζιλιάνικου καφέ είναι ποικιλίας Arabica, που θεωρείται υψηλότερης ποιότητας από το Robusta. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην Αφρική, όπου η Αιθιοπία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, το 2020 ήταν ένα έτος με σκαμπανεβάσματα. Τέλος οι προβλέψεις για το 2021 είναι ότι η Βραζιλία θα έχει μικρότερες συγκομιδές λόγω ξηρασίας πράγμα που ίσως ευνοήσει τους ανταγωνιστές της, όπως την Κολομβία, την Αιθιοπία και χώρες της Κεντρικής Αμερικής.