Στη Marketta για μεσογειακά σάντουιτς και σαλάτες

Στη Marketta για μεσογειακά σάντουιτς και σαλάτες

Είναι μικρό, κουκλίστικο και σερβίρει νόστιμα σάντουιτς, σαλάτες και ποιοτικό καφέ από το Mind the Cup.

 

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

 

Θα μπορούσε να είναι η κουζίνα ενός αμερικάνικου ή καναδικού μεγάλου σπιτιού. Μάλλον αυτό ήθελε να δημιουργήσει η Έρικα Κρος όταν άνοιγε το λιλιπούτειο Marketta: ένα οικείο περιβάλλον τόσο για εκείνη όσο και για τους επισκέπτες της. Το εν λόγω μαγαζί άνοιξε προς τα τέλη του Οκτώβρη στο μικρό στενό της Λέκκα. Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει μήνα και το δεύτερο lockdown ανάγκασε την γλυκιά Έρικα να σταματήσει να φτιάχνει τα νόστιμα σάντουιτς της και τις πληθωρικές σαλάτες. Όμως, πριν από λίγες μέρες επέστρεψε και πάλι και λειτουργεί με τις υπηρεσίες take away και delivery μέσω efood και wolt.

 

Η Έρικα ήρθε πριν από δεκατρία χρόνια στην Ελλάδα από τον Καναδά. Στην αρχή δούλευε ως σομελιέ σε γνωστό εστιατόριο στην Αθήνα, όμως πάντα ήθελε να ανοίξει τον δικό της χώρο. Και τα κατάφερε. Το χαριτωμένο Marketta όπως σας είπαμε, είναι σαν μια σπιτική κουζίνα σε απαλούς τιρκουάζ χρωματισμούς. Η ραφίερα που καταλαμβάνει ολόκληρη την μία μεριά του χώρου, είναι στολισμένη με βιβλία μαγειρικής, βαζάκια με χειροποίητα τουρσάκια, κρασιά, τεύχη του Τhe Gourmand, όμορφο πιάτα και ποτήρια καθώς και μαγειρικές συσκευές (η καφετέρια φίλτρου σε πρώτο πλάνο). Λίγο πιο μέσα, σαν σε κρυψώνα, βρίσκεται το εργαστήριο όπου ετοιμάζονται όλα όσα μπαίνουν στην μικρή: σάντουιτς με χειροποίητα brioche και focacce και σαλάτες. Όλα τους είναι απλά, φρέσκα με μεσογειακό χαρακτήρα.

 

Θα σας λέγαμε να δοκιμάσετε το Guilty Pleasure τραγανό σνίτσελ κοτόπουλου που κλείνεται σε αφράτη focaccia μαζί με ραντίκιο, αντίβ και μαγιονέζα κάπαρης (αν την πουλούσε σε βαζάκι σίγουρα θα την θέλατε να βρίσκεται στο ράφι του σπιτιού σας), καθώς επίσης το Veggies Galore σε σπιτικό brioche με πίκλες παντζαριού-καρότου, βραστό αυγό, φέτα, πολλά μυρωδικά και μαγιονέζα με πάπρικα. Από τις χορταστικές σαλάτες της Έρικα, θα σας προτείναμε την Beetbouleh. Πρόκειται για ένα διαφορετικό, κόκκινο ταμπουλέ με παντζάρια, πλιγούρι, βατόμουρα, μύρτιλα και πολλά φρέσκα μυρωδικά. Είναι ότι πρέπει για ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Αν πάλι θέλετε κάτι πιο χορταστικό η Pulled chicken salad φαντάζει ιδανική λύση. Με ψητό κοτόπουλο, ροζ γκρέιπφρουτ, πίκλες από φινόκιο, ανάμεικτη σαλάτα, Pecrino Romano και σάλτσα από γιαούρτι.

 

Εκτός από αυτά, η Marketta σερβίρει για το σπίτι ή to go πάντα, σπιτική λεμονάδα σε διάφορες εκδοχές (αυτή με τον τζίντζερ είναι νόστιμα καυτερή), ένα ρόφημα από αποξηραμένα φύλλα ιβίσκου, βανίλια και λίγο τσίλι αλλά και καφέ φίλτρο όπως και cold brew. Σε αυτό το κομμάτι συνεργάζεται με το coffee shop Mind the Cup στο Περιστέρι. Διαθέτει λοιπόν έναν μοναδικής προέλευσης από την Κένυα με ισορροπημένο προφίλ όπου συνδυάζει την γεύση των κόκκινων φρούτων με εκείνη της σοκολάτας.

 

Λέκκα 10, Σύνταγμα, τηλ. 2103225388.