Έως 28 Φεβρυαρίου το lockdown στην Αττική. Τι θα γίνει με take away και delivery

Έως 28 Φεβρυαρίου το lockdown στην Αττική. Τι θα γίνει με take away και delivery

Kαθολικό lockdown στην Αττική λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης του SARS-CoV-2 και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ έως 28 Φεβρουαρίου. Στις 13.30 πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους».

 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού και σημείωσε: «Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία».

 

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιου για το  Συντονισμό του κυβερνητικού έργου ‘Ακη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.
«Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα» πρόσθεσε.

 

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Κικίλιας διασαφήνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές καταδεικνύουν ότι τη χώρα μας θα «σαρώσει» το τρίτο κύμα της πανδημίας και δεν θα γλιτώσουμε το ολικό lockdown στην Αττική.

 

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ισχυρίστηκε ο Βασίλης Κικίλιας, προκύπτει ότι η απόφαση είναι μονόδρομος, σχολιάζοντας ότι «σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

 

«Η εισήγησή μου στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του Μαρτίου, που θα φέρει σύντομα αποτελέσματα και θα αποκλιμακώσει και θα μαζέψει την κατάσταση» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

 

Τι θα γίνει με delivery-take away

 

Στο μεταξύ κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα “delivery“, τα “take away” αλλά και οι λαϊκές αγορές σε ενδεχόμενο “lockdown” στην Αττική, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

 

Μιλώντας στο “ΘΕΜΑ” ο ίδιος σημείωσε ότι, όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών / βαρηκοΐας.

 

Πρόκειται για τυποιημένες αποφάσεις, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης προσθέτοντας ότι, αν και είναι δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες, πρέπει μαζί με την δημόσια υγεία να διαφυλαχθεί και η οικονομία.

 

Τόνισε παράλληλα ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να προστατευθεί η υγεία και να προχωρήσει ο εμβολιασμός.

 

Διαβάστε ακόμα:

Nέα δεδομένα για το take away, delivery, drive-through