SOS για την εστίαση

SOS για την εστίαση

Για τον όγκο προβλημάτων που έχει συσσωρευθεί στον κλάδο τη εστίασης μίλησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

 

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Καββαθάς εκτίμησε ότι έως και οι μισές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μόνιμο λουκέτο, ενώ περίπου 200.000 αναμένεται να είναι απώλειες θέσεων εργασίας.

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:  «Οι συνέπειες της κρίσης έχουν βαθύνει τόσο πολύ που είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τεράστια προβλήματα με λουκέτα και απολύσεις θέσεων εργασίας». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε επίσης ότι από τις 81.000 επιχειρήσεις περίπου 40.000 θα βάλουν λουκέτο.

 

Ο κ. Καββαθάς αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εστίαση είπε ότι μαστίζεται εδώ και 11 μήνες όπου περίπου 5 μήνες βρίσκεται κλειστή. «Έχουμε ήδη 50 καταστήματα σε κεντρικά σημεία που έχουν κλείσει. Ακόμη και η μικρότερη επιχείρηση έχει πάγια έξοδα περίπου 3.000 ευρώ” είπε.

 

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή τόνισε ότι δεν είναι αρκετή καθώς ενίσχυσε μόλις με 1.000 ευρώ τους επιχειρηματίες, ενώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 πολλοί βρέθηκαν εκτός. «Δεν είναι ικανά αυτά τα χρήματα για την ανάκτηση του κλάδου», τόνισε ζητώντας μεγαλύτερη βοήθεια σε πολλούς τομείς απο την κυβέρνηση.

 

Ο κ. Καββαθάς επανέλαβε την πεποίθηση πως είναι προτιμότερο να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα παρά να ανοίξουν υπό συνθήκες όπως το άνοιγμα μέχρι συγκεκριμένη ώρα, οι εξωτερικοί χώροι που θα λειτουργούν με θερμαντικά σώματα κλπ. «Είναι μεγαλύτερη η ζημιά της μερικής λειτουργίας», τόνισε.

 

«Η μερική λειτουργία θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα, καλύτερα κλειστά και άνοιγμα υπό συνθήκες ασφάλειας και βιωσιμότητας της επιχείρησης», συμπλήρωσε.

 

Στήριξη ζητούν οι επαγγελματίες

 

Από τη μεριά τους, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό απέστειλαν επιστολή τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη με την οποία ζητείται στήριξη για 25.000 πληττόμενους εργαζομένους.

 

Αναλυτικά, στην επιστολή σημειώνεται ότι “σχεδόν 25.000 εργαζόμενοι είναι εκτός ρύθμισης εδώ και μήνες, ακόμα και τώρα στις νέες εξαγγελίες των παρατάσεων των επιδομάτων ανεργίας μένουν συνάδελφοι εκτός (όπως π.χ. αυτοί που έληξε το επίδομα ανεργίας τους τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν δικαιούνται νέα παράταση γιατί πήραν ήδη μια τον Μάρτιο του 2020).

 

Δεν κατανοούμε πως θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τον Απρίλιο –Μάιο που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Όσοι μπαίνουν για πρώτη φορά στο Ταμείο Ανεργίας, δεν καλύπτονται με την ρύθμιση των 50 ενσήμων, χρειάζονται 80 ένσημα και πραγματικά αναρωτιόμαστε που θα τα βρουν, αφού το 2020 δεν υπάρχουν 80 ημέρες εργασίας.

 

Για άλλη μια φορά σας θέτουμε το ζήτημα των συναδέλφων που εργάζονται σε νυκτερινά κέντρα διασκεδάσεως καθώς και catering, που λόγω των λίγων ημερών απασχόλησης δεν είναι δικαιούχοι μέχρι στιγμής καμίας στήριξης.

 

Οι συνάδελφοι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, δεν έχουν το δικαίωμα μονομερής αναστολής σύμβασης άρα ούτε και τα 50 ένσημα για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας, επομένως θα μείνουν χωρίς εισόδημα μέχρι τον επόμενο.

 

Τέλος ζητάμε πλέον να αυξηθεί το επίδομα των 534″.