Τι είναι ο café cubano;

Τι είναι ο café cubano;

Ονομάζεται επίσης cafecito ή κουβανέζικος εσπρέσο,. παρασκευάζεται συνήθως με σκούρους καβουρδισμένους κόκκους καφέ, «γλυκαίνεται» με ζάχαρη demerara και έχει συνδεθεί με την κουβανέζικη φιλοξενία.

 

Η Κούβα ανήκει και αυτή της παραγωγικές χώρες του καφέ αν και δεν είναι γνωστή για αυτόν. Τα πρώτα καφεόδεντρα έφτασαν στη χώρα γύρω στο 1748, αλλά η καλλιέργεια τους δεν εξελίχθηκε μέχρι το 1790, όταν το νησί έφτασαν Γάλλοι που εγκατέλειπαν την γειτονική Αϊτή λόγω της επανάστασης. Από τις αρχές του 19ου η παραγωγή του καφέ αυξήθηκε κατακόρυφα και συνδέθηκε με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σιγά σιγά η Κούβα γίνεται ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως εξαγωγέας του καφέ με την παραγωγή της να φτάνει τους 60.000 τόνους το 1960. Η Επανάσταση όμως (το 1959) που είχε ως αποτέλεσμα μια εθνικοποιημένη οικονομία αποδεκάτισε γρήγορα την βιομηχανία του καφέ του. Παρ’ όλα αυτά ο café cubano είχε ήδη γίνει μέρος της κουλτούρας των κατοίκων του νησιού και είχε εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινή τους ρουτίνα. Η αργή οικονομική ανάπτυξη της Κούβας μετά την επανάσταση ανάγκασε τη σοσιαλιστική κυβέρνησή της να μειώσει την ποσότητα των μερίδων του καφέ. Έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα αντί να διανέμει καθαρούς κόκκους καφέ, προμήθευε στους πολίτες του ένα μηνιαίο μείγμα αλεσμένου καφέ και chcharo (μπιζέλι).

 

Παραδοσιακά ο café cubano παρασκευάζεται σε μια καφετέρια moka pot με καφέ από σκούρους καβουρδισμένους κόκκους Robusta. Απαραίτητη είναι και η ζάχαρη demerara (ακατέργαστη, κρυσταλλική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο). Για να τον φτιάξουμε λοιπόν, παίρνουμε λίγη ποσότητα από τον καφέ και τον χτυπάμε με την ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να αποκτήσει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα και να σχηματιστεί ένας είδος κρέμας. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον υπόλοιπο καφέ και είναι έτοιμος.

 

Ο café Cubano είναι αρκετά σκούρος και έχει πολύ δυνατή γεύση σερβίρεται συνήθως σε κεραμικά φλιτζάνια demitasse, όπως τα αποκαλούν. Όταν φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες, συνήθως από τέσσερις έως έξι μερίδες, ονομάζεται colada. Όταν δε πάλι, συμπληρώνεται με γάλα στον ατμό, οι Κουβανοί τον αποκαλούν cortadito ενώ όταν περιέχει περισσότερο γάλα και σερβίρετε σε ψηλή κούπα, café con leche. Συνηθίζουν να τον απολαμβάνουν μαζί με το πρωινό τους μιας και είναι αρκετά «δυνατός». Επίσης είναι συνηθισμένο να πίνετε σε οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις και να προσφέρεται στους επισκέπτες με το που μπουν σ’ ένα παραδοσιακό κουβανικό νοικοκυριό.