O καφές ως εργαλείο “διάγνωσης” covid-19

O καφές ως εργαλείο “διάγνωσης” covid-19

Ο πολυαγαπημένος μας καφές πλέον διαδραματίζει έναν νέο ρόλο στη ζωή μας, λειτουργώντας ως ένα διαγνωστικό εργαλείο στο σπίτι εν μέσω έξαρσης της COVID-19.

 

Μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας του DCN καταδεικνύει δεκάδες παραδείγματα όπου ο καφές χρησιμοποιείται ως μέσο διάγνωσης της COVID-19, εν μέρει λόγω της διακριτής μυρωδιάς του και λόγω του ότι είναι ευρέως διαθέσιμος στα νοικοκυριά.

 

Το Κέντρο Ελέγχου Νόσων του υπ. Υγείας στις ΗΠΑ έχει συμπεριλάβει στη λίστα των συμπτωμάτων της covid-19,  την απώλεια μυρωδιάς, γνωστή ως ανοσμία, με τις πιο πρόσφατες μελέτες να δείχνουν ότι περίπου 50% έως και 80% των ατόμων που ήταν θετικοί στον ιό είχαν παρουσιάσει ανοσμία.

 

Τα προφανή καλά νέα – ειδικά για τους επαγγελματίες του καφέ που βασίζονται στις οσφρητικές ικανότητες για να εκτελέσουν μερικές από τις πιο κρίσιμες λειτουργικές τους εργασίες – είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από ανοσμία που προκαλείται από την COVID-19 ανακτούν τις αισθήσεις της γεύσης και της μυρωδιάς πλήρως, όταν αναρρώσουν. Οι επιστήμονες είχαν εκφράσει φόβους ότι η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει εφάπαξ τους νευρώνες που σχετίζονται με την όσφρηση.

 

Δεδομένου του επιπολασμού της ανοσμίας μεταξύ των φορέων COVID-19, του υψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών φορέων του ιού και της ευρείας διαθεσιμότητας του καφέ, οι γιατροί παροτρύνουν τους ανθρώπους να μυρίσουν καφέ.

 

«Ένα από τα πράγματα που μπορούν να γίνουν αρκετά εύκολα από κάποιον στο σπίτι θα ήταν να πάρει λίγο αλεσμένο καφέ και να δεί πόσο μακριά μπορεί να τον κρατήσει και ακόμα να τον μυρίζει” δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts, James Schwob. “Κάντε το ίδιο με το αλκοόλ ή το σαμπουάν σας. Εάν η μύτη σας δεν αναγνωρίζει τα αρώματα, ίσως χρειαστεί να καλέσετε το γιατρό σας. ” πρόσθεσε.

 

Ο Richard Doty, διευθυντής του Smell and Taste Center της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, μοιράστηκε μια παρόμοια σκέψη σχετικά με τη γεύση του καφέ.”Εάν ανακαλύψετε ότι ο καφές ή η σοκολάτα φαίνεται να μην έχει πλέον καμία γεύση εκτός από bitterness ή γλυκύτητα, τότε είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε ανοσμία, δήλωσε. 

 

Φυσικά,το να μυρίσετε απλώς καφέ δεν αποτελεί την τέλεια επιστήμη και δεν πρέπει να συγχέεται με μια κανονική ιατρική εξέταση. 

 

«Η απώλεια μυρωδιάς είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα COVID-19, αλλά δεν αναφέρουν όλοι οι νοσούντες ότι είχαν το σύμπτωμα αυτό», αναφέρουν ειδικοί. «Εάν μπορούσατε να μυρίσετε τον καφέ σας σήμερα το πρωί, αυτό είναι ένα διφορούμενο αποτέλεσμα: Μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχετε COVID-19, αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί με SARS-CoV-2 και απλά δεν χάσατε τη φυσιολογική αίσθηση της όσφρησης. ” προσθέτουν.

 

Διαβάστε επίσης:

Παροσμία: Eάν μυρίζετε βενζίνη αντί για καφέ, κάντε τεστ για covid-19!