Παροσμία: Eάν μυρίζετε βενζίνη αντί για καφέ, κάντε τεστ για covid-19!

Παροσμία: Eάν μυρίζετε βενζίνη αντί για καφέ, κάντε τεστ για covid-19!

Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην καθημερινότητά μας, καθώς η ασφάλεια της υγείας μας έχει τεθεί ως μέγιστη προτεραιότητα και ως εκ τούτου, η δουλειά, η προσωπική μας ζωή και τα σχέδιά μας έχουν λίγο ή πολύ μπει στον… πάγο.

 

Οι επιστήμονες έχουν δώσει ρητή εντολή να προστατευθούμε μένοντας σπίτι, ενώ κρούουν τον κώδωνα για πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουμε όπως πυρετός, βήχας, έλλειψη γεύσης ή όσφρησης.

 

Τώρα, ένα νέο σύμπτωμα προστίθεται στη λίστα των ενδείξεων για κρούσμα covid-19, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη γεύση και το άρωμα του καφέ- και όχι μόνο. Όπως μετέδωσε η Wasington Post, μια νέα έρευνα κατέδειξε πως η παροσμία μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ότι έχουμε νοσήσει και για τον λόγο αυτό πρέπει να υποβληθούμε σε τεστ.

 

Ο καφές και η… βενζίνη

 

Επί της ουσίας, η παροσμία είναι αδυναμία του ανθρώπου να μυρίζει σωστά τα τρόφιμα και τα ποτά/ροφήματα. Κατ’ επέκταση επηρεάζεται και η γεύση.

 

Μία γυναίκα, 35 ετών, γιατρός μολυσματικών ασθενειών σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα είχε προσβληθεί από το ιό. Κι ενώ με το πέρασμα των ημερών πίστευε ότι είχε συνέλθει, αποφάσισε να πιει κόκκινο κρασί το οποίο της μύριζε… βενζίνη!

 

Λίγο αργότερα ήπιε καφέ και… πάλι νόμιζε ότι κατανάλωνε βενζίνη! 

 

Διαπίστωσε ακόμη ότι το άρωμα μαγειρεμένου σκόρδου και κρεμμυδιών της έφερνε αναγούλα και το κρέας άρχισε να της μυρίζει σαν να είναι σάπιο.

 

Αυτή δεν είναι μια τόσο σπάνια περίπτωση, καθώς και άλλοι ασθενείς με COVID-19 πάσχουν από παροσμία. Μετά την μόλυνση, η μύτη μπορεί να αναγνωρίσει εσφαλμένα τις μυρωδιές διαφορετικών τροφίμων και ποτών.

 

Σε έρευνα που διεξήχθη στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού διαπιστώθηκε ότι το 7% περίπου από 4.000 άτομα που συμμετείχαν, είχαν αναφέρει πως αντιμετώπιζαν προβλήματα με την όσφρηση. Μπορεί λοιπόν να υποστηριχθεί ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν παροσμία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης με COVID-19 μπορεί να είναι αρκετά υψηλός.

 

Κατά την επιστημονική κοινότητα το σύμπτωμα αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τον νευρικό ιστό της μύτης ο οποίος ενδεχομένως να επηρεαστεί σε κάποιους νοσούντες. Οι νευρώνες των οσφρητικών υποδοχέων πρέπει να ανακάμψουν και να αναγεννηθούν προτού αποκατασταθεί η κανονική αίσθηση της όσφρησης.

 

«Κανονικά, μια μυρωδιά, ας πούμε η μυρωδιά του τριαντάφυλλου, διεγείρει 6 νευρώνες», είπε ο δρ. Donald Leopold. «Εάν έχετε κρυολόγημα που προκαλείται από ιό ή αν κολλήσετε κορονοϊό και έχουν πληγεί μερικοί από αυτούς τους νευρώνες, τότε δεν θα μπορεί ο εγκέφαλος να ‘μεταφράσει’ σωστά την οσμή από το τριαντάφυλλο. Έτσι αυτό θα σας μυρίζει σαν κάτι άλλο». Ο δρ. Leopold είναι καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Vermont Larner College of Medicine.