Origami dripper: η τεχνική των ραβδώσεων

Origami dripper: η τεχνική των ραβδώσεων

Μικρό, όμορφο, χρηστικό εμπνευσμένο από την ομώνυμη ιαπωνική τέχνη, προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία στην διαδικασία του pour over.

 

Πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνει κανείς pour over. Και ο καθένας από αυτούς δίνει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα και μια ξεχωριστή εμπειρία απόλαυσης. Στο V60, στο Clever dripper και στο Chemex ήρθε να προστεθεί το Origami dripper. Ένα μικρό, όμορφο σκεύος που με την πρώτη ματιά μοιάζει το V60, που έχει ραβδώσεις όμως. Σχεδιάστηκε από τους Yasuo Suzuki και Kiyohito Tanaka, τους ιδρυτές του Trunk Coffee, που βρίσκεται στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις ori  που σημαίνει “πτυσσόμενο” και το g (k) ami που σημαίνει “χαρτί”. Έτσι ονομάζεται επίσης και η ιαπωνική τέχνη της αναδίπλωσης χαρτιού.

 

Είναι κατασκευασμένο από πορσελάνη Mino -μία από τις πιο διάσημες προσελάνες της Ιαπωνίας με περισσότερα από 400 χρόνια ιστορίας- και αποτελείται από 20 ραβδώσεις/κανάλια. Αυτές είναι που κάνουν την διαφορά μιας και επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού ροής του νερού κατά την εκχύλιση. Έτσι ο καφές διαβρέχεται ομοιόμορφα και το αποτέλεσμα που παίρνουμε στο φλιτζάνι είναι εντυπωσιακό: πιο αρωματικό και χωρίς να χάνονται τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ.

 

Η συνταγή που μπορούμε να ακολουθήσουμε για ένα φλιτζάνι είναι 15 γραμμάρια μέτρια αλεσμένου καφέ για 270 ml νερού. Η διαδικασία δεν αλλάζει από εκείνη του V60. Κάνουμε λοιπόν μια αρχική εκχύλιση νερού ώστε να βρέξουμε όλο τον καφέ και στη συνέχεια με αργή ροή και σταδιακά συνεχίζουμε την εκχύλιση.

 

Το Origami dripper κυκλοφορεί σε δύο μεγέθη (το μεγάλο μπορεί να δώσει από 1 μέχρι 4 φλιτζάνια) και σε πολλά χρώματα. Μπορεί να σταθεί πάνω σε οποιοδήποτε φλιτζάνι, κούπα ή κανάτα αλλά διαθέτει και μια ξύλινη αποσπώμενη βάση για καλύτερη εφαρμογή. Στην Ελλάδα εισάγεται από την εταιρία Samba Coffee Roasters και μπορείτε να την βρείτε είτε στο κατάστημά της (Σόλωνος 36, Κολωνάκι, τηλ. 2103637283) είστε στο e-shop (www.sambacafe.gr).