Καφές στο σπίτι

Καφές στο σπίτι

Μια εύκολη διαδικασία που όμως κρύβει πολλές παγίδες και έχει αρκετά μυστικά.

 

Σίγουρα είναι από τις πιο ευχάριστες οικιακές «δουλειές» το να φτιάξετε ένα καφέ. Οι μυρωδιές που γεμίζουν τον χώρο της κουζίνας κατά την διαδικασία παρασκευής του, τον κάνουν ακόμα πιο θελκτικό και απολαυστικό. Όμως ξέρουμε πραγματικά να φτιάχνουμε καλό καφέ στο σπίτι; Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι.

 

Αλεσμένος ή σε κόκκους;

Ο καφές μπαίνει στα περισσότερα σπίτι αλεσμένος. Δεν είναι ότι μόνο η ευκολία να τον αγοράζουμε σε αυτή την μορφή αλλά και η έλλειψη κάποιας μηχανής άλεσης. Σίγουρα ο καφές σε κόκκους είναι η πιο σωστή επιλογή αγοράς του γιατί έτσι είναι πάντα φρέσκος, δεν χάνει τα αρώματα και τις γεύσεις του και έχει και περισσότερο χρόνο ζωής. Από την άλλη το υψηλό κόστος ενός ηλεκτρονικού μύλου άλεσης δεν επιτρέπει την υπάρξει του σε όλες τις κουζίνες. Έτσι καλό θα ήταν είτε να αγοράζουμε τον καφέ σε μικρότερες ποσότητες και να τον καταναλώνουμε γρήγορα ή η αγορά ενός χειροκίνητου μύλου που δεν κοστίζει πολύ.

 

Που διατηρούμε τον καφέ;

Υπάρχει ένας μύθος ότι ο καφές πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. Είναι το συνηθέστερο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι. Ο καφές πρέπει να φυλάσσεται σε ένα ντουλάπι μακριά από την υγρασία (ο σημαντικότερος εχθρός του) και φυσικά όχι κοντά σε μπαχαρικά και βότανα με έντονο άρωμα. Η ιδιότητα του να απορροφά τις μυρωδιές του περιβάλλοντος του θα τον κάνει να χάσει και να αλλοιώσει το αρωματικό του προφίλ.

 

Κουταλιές ή γραμμάρια;

Ο παραδοσιακός τρόπος του μετρήματος του καφέ με κουταλιές (2 ανά κάθε κούπα καφέ φίλτρου) δεν είναι πλέον και πιο κατάλληλος. Καλό θα ήταν να ζυγίζουμε τον καφέ σε μια ηλεκτρονική ζυγαριά πριν μπούμε στην διαδικασίας εκχύλισης του. Υπάρχουν πολλές συνταγές (ναι γιατί μιλάμε πλέον για συνταγές) αλλά η πιο συνηθέστερη είναι 6 γραμμάρια καφέ για 100 ml νερό. Έτσι όπως καταλαβαίνεται η ηλεκτρονική ζυγαριά δεν θα σας χρειαστεί μόνο για να ζυγίσετε τον καφέ, αλλά και το νερό.

 

Πως φτιάχνω ζεστή κρέμα γάλακτος και κρύο αφρόγαλα;

Όλες οι καλές εσπρεσομηχανές διαθέτουν ένα ακροφύσιο από όπου διοχετεύεται ατμός και αυτό είναι που μας βοηθάει να φτιάξουμε μια σωστή κρέμα γάλακτος για ένα cappuccino. Θα πρέπει να προσέξουμε όμως η θερμοκρασία του γάλακτος να μην ξεπεράσει τους 68 βαθμούς Κελσίου γιατί διαφορετικά θα το «κάψουμε». Υπάρχουν και ειδικές συσκευές που φτιάχνουν ζεστή κρέμα γάλακτος χωρίς την δική μας ανάμειξη όμως είναι μια ακόμα συσκευή που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό μας. Για το κρύο αφρόγαλα τα πράγματα είναι πιο εύκολα μιας και μπορούμε να το φτιάξουμε σε μια φραπεδιέρα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Φυσικά μεγάλη σημασία και στις δύο μεθόδους έχει το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε.

 

Πόση ζωή έχει ο καφές;

Καλό θα ήταν από την στιγμή που θα ανοίξουμε την συσκευασία του καφέ να τον καταναλώσουμε μέσα στις επόμενες 15 μέρες. Αν φυσικά είναι αλεσμένος τότε ο χρόνος ζωής του είναι λιγότερος. Και όπως αναφέραμε και παραπάνω δεν τον συντηρούμε ποτέ στο ψυγείο.

 

Ξαναζεσταίνω τον καφέ φίλτρου;

Αν θέλουμε να κρατήσουμε τον καφέ μας φίλτρου ζεστό καλό θα ήταν με το που το παρασκευάσουμε να τον διατηρήσουμε σε κάποιο θερμό. Πότε όμως δεν θα πρέπει να τον ξαναζεστάνουμε γιατί έτσι του καταστρέφουμε την ποιότητα του.