Α tot: πίνοντας καφέ με έναν… μπόμπιρα

Α tot: πίνοντας καφέ με έναν… μπόμπιρα

Μια όμορφη, μικρή, νέα άφιξη στο κέντρο που αγαπά τον specialty coffee.

 

Είναι μικρό. Ίσως κάτι παραπάνω από 5 τ. μ. Άνοιξε πριν από λίγες μέρες, μέσα στο lockdown – ναι συμβαίνουν και αυτά. Βρίσκεται στην οδό Λέκκα και ονομάζεται A tot, «μπόμπιρας» στα ελληνικά. Πίσω από αυτό το νέο project βρίσκεται ο Παναγιώτης Δούστης και η γυναίκα του Ρεβέκα. Και οι δύο έχουν εμπειρία στην εστίαση. Διατηρούσαν το Rabbithole εκείνο το ωραίο, ατμοσφαιρικό all day café λίγο πιο πάνω σε μια στοά της Λέκκα.

 

To A tot δεν έχει τραπέζια και τα σχετικά. Είναι ένα σημείο όπου σταματάτε, ζητάτε τον καφέ σας, σας τον ετοιμάζουν στο λεπτό και συνεχίζετε την βόλτα σας, τις δουλειές ή τα ψώνια σας. Κοινώς είναι ένα take away point. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι προσεγμένο. Ίσα ίσα. Τα πάντα έχουν στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε παρά το μικρό του μέγεθος να δείχνει (και να είναι) ευρύχωρο και φωτεινό. Από το ψηλό ταβάνι τους αρκούνται φυτά δημιουργώντας ένα κρεμαστό κήπο.

 

Ο καφές που σερβίρουν είναι από την ελληνική εταιρία Samba Coffee Roasters. Για espresso και τα σχετικά ροφήματα του διαθέτουν δύο επιλογές: ένα blend από δύο καφέδες από την Βραζιλία (είναι και ο καφές ροής τους) και έναν μοναδικής προέλευσης από το Ελ Σαλβαδόρ. Ο πρώτος είναι αρκετά ισορροπημένος και σοκολατένιος που ταιριάζει όμορφα και με το γάλα – εδώ να σας αναφέρω ότι παίζουν και με ζωικό αλλά και φυτικό γάλα – ενώ ο δεύτερος έχει περισσότερες οξύτητες, λίγα bitter παραπάνω και γλυκό τελείωμα. Τον τελευταίο προτιμήστε τον σε espresso μόνο και αν δεν σας ενοχλεί η κρύα του εκδοχή τώρα που είναι χειμώνας, ακόμα καλύτερα. Σε φίλτρο σερβίρουν ένα καφέ από την Ρουάντα που έχει αρκετό ενδιαφέρον με νότες από πορτοκάλι και καραμέλα και μια ήπια, όμορφη οξύτητα.

 

Στο A tot όμως θα βρείτε και μικρές, νόστιμες λιχουδιές για να συνοδέψετε τον καφέ σας. Μαλακά μπισκότα με φυστικοβούτυρο και ταχίνι (δοκιμάστε το), με σοκολάτα, κανέλα και σταφίδες, vegan μπάρες με τσάι macha και βερίκοκο αλλά και energy balls με κακάο και espresso.

 

Λέκκα 28, Σύνταγμα