Cinnamon rolls: Μια γλυκιά παρέα για καφέ

Cinnamon rolls: Μια γλυκιά παρέα για καφέ

Είναι ζουμερά, βουτυράτα, με σαγηνευτική κανελένια μυρωδιά, φτιάχνονται πολύ εύκολα και συνδυάζονται άψογα με μια ζεστή κούπα καφέ.

 

Τον καιρό του πρώτο lockdown τα cinnamon rolls, ρολάκια κανέλας στα ελληνικά, πρωταγωνίστησαν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λάτρεις και μη αυτού του μικρού, αλλά αρκετά νόστιμου γλυκού δοκίμασαν τις ζαχαροπλαστικές τους ικανότητες και έφτιαξαν έστω και μια φορά το εν λόγω ρολάκια. Λογικό ήταν μετά την επιστροφή στην κανονικότητα αυτά τα κανελένια rolls με το ελαφρύ τους γλασάρισμα, να γίνουν τάση και να τα συναντάμε πλέον σχεδόν σε όλες τις καφετέριες της Αθήνας.

 

Για την ιστορία να σας πω ότι τα ρολάκια κανέλας έχουν σουηδική καταγωγή. Φαίνεται ότι φτιάχτηκαν για πρώτη φορά το 1920, όμως λόγω ότι εκείνον τον καιρό δεν έβρισκε κανείς εύκολα κανέλα και κάρδαμο, έγινα διάσημα μερικές δεκαετίες αργότερα. Για να φανταστείτε πόσο τα αγαπούν οι Σουηδοί, έχουν ορίσει την 4η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού τους. Επίσης, με την λέξη «fika» – ένας αναγραμματισμός του καφέ, «kaffi» στα Σουηδικά- εννοούν την συνάντηση με κάποιον φίλο για καφέ και φυσικά ρολάκια κανέλας.

 

Τώρα που κλειστήκαμε ξανά και πλησιάζουν και οι γιορτές – τα Χριστούγεννα αγαπούν την κανέλα – εμείς σας προτείνουμε μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας και να τα σερβίρετε με μια ζεστή κούπα καφέ φίλτρου.

 

Υλικά

80 γραμμ. βούτυρο

25 γραμμ. νωπή μαγιά

250ml γάλα

50 γραμμ. ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση)

400 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

λίγο αλάτι

Για την γέμιση:

75 γραμμ. βούτυρο

3 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. κάρδαμο

50 γραμμ. καστανή ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το γάλα, την ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν  τα υλικά και αφήνουμε να «ενεργοποιηθεί» η μαγιά για περίπου 10 λεπτά. Βάζουμε την ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μείγμα με την μαγιά. Ζυμώνουμε μέχρι ώσπου η ζύμη να κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας αλλά να είναι και εύπλαστη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για περίπου μια ώρα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος. Σ’ ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Προσέχουμε όμως να μην έχουμε λιώσει πολύ το βούτυρο. Αλευρώνουμε καλά το μέρος όπου θα ανοίξουμε την ζύμη και την δουλεύουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουμε ένα ορθογώνιο. Απλώνουμε την γέμιση στη επιφάνεια της και τυλίγουμε κατά μήκος. Κόβουμε το ρολό σε μικρά ρολάκια περίπου 2 εκατοστά  και τα τοποθετούμε στο ταψί. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα. Στη συνέχεια τα αλείφουμε μ’ ένα κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10-15 λεπτά, μέχρι δηλαδή να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.