Scrambled eggs… γίναμε ομελέτα

Scrambled eggs… γίναμε ομελέτα

Είναι από τα πιο απλά, απολαυστικά πιάτα για πρωινό και λίγο έλειψε οι Beatles να τα κάνουν τραγούδι.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε τα αυγά: βραστά, τηγανητά, σε σαλάτα, σε burger, σε σάντουιτς και ούτω καθεξής. Ο δικός μου όμως, αγαπημένος είναι μακράν να τα απολαμβάνω σε ομελέτες. Από την κλασική συνταγή που απλά χτυπάμε δύο ή τρία αυγά και τα «πετάμε» στο τηγάνι, μέχρι την πιο σύνθετη που θέλει και την συνεργασία και άλλων υλικών. Όπως καταλαβαίνετε οι παραλλαγές είναι πολλές και ανάλογα με τις ορέξεις και τα γούστα του καθενός. Όμως ποιος την πρωτοέφτιαξε;

 

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που έκαναν ομελέτα και μάλιστα την έτρωγαν για πρωινό για να τους δίνει ενέργεια. Όμως μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτή η συνήθεια χάθηκε. Πολύ αργότερα, κάπου στον 14ο αιώνα,  σ’ ένα ιταλικό βιβλίο μαγειρικής, «Libro Della Cucina» βρίσκουμε την πρώτη αναφορά. Φυσικά θα περάσουν και πάλι αιώνες ώστε να δούμε τα αφράτα scrambled eggs, κοινώς την ομελέτα, να πρωταγωνιστεί στο τραπέζι του πρωινού και μάλιστα στην Αγγλία. Από εκεί θα ξεκινήσει και πάλι το ταξίδι για να κατακτήσει τον κόσμο.

 

Τα scrambled eggs λίγο έλειψε να γίνουν τραγούδι και μάλιστα μεγάλη επιτυχία των «Σκαθαριών» (Beatles). Για την ακρίβεια έτσι λεγόταν το τραγούδι τους «Yesterday» στην αρχή του μορφή. Ήταν ίσως το μοναδικό τραγούδι του Πολ Μακ Κάρτνεϊ του οποίου η σύνθεση είχε γίνει χωρίς πολύ κόπο. Σε συνέντευξή του δε, θα πει ότι ξύπνησε έχοντας στο κεφάλι του τη μελωδία, και τους στοίχους: «Scrambled eggs, Oh you’ve got such lovely legs, Scrambled eggs. Oh, my baby, how I love your legs.». Βέβαια ο Τζον Λένον ήταν αυτός που άλλαξε τον τίτλο και αφαίρεσε κάθε αναφορά σε ομελέτες και πόδια. Ίσως αυτό να έκανε το «Yesterday» ανάρπαστο μιας και κατέχει το ρεκόρ Γκίνες ως το πιο πολυδιασκευασμένο τραγούδι στην ιστορία, με πάνω από 3.000 καλλιτέχνες παγκοσμίως να έχουν κυκλοφορήσει τη δική τους εκδοχή.

 

Ας επιστρέψουμε όμως στα της κουζίνας. Τα scrambled eggs φτιάχνονται πολύ εύκολα, γρήγορα και απλά. Παρ’ όλα αυτά έχουν τεχνική για να μην χάσουν την αφράτη, λαχταριστή υφή που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Για να τα φτιάξετε λοιπόν θα χρειαστείτε:

4 αυγά

50 ml γάλα (πλήρες κατά προτίμηση)

40 γραμμ. βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

 

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ενώ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με το γάλα μέχρι να αφρατέψουν και να διαλυθούν οι κρόκοι. Ρίχνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και αμέσως τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς με γρήγορες, απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα. Μόλις το μείγμα αρχίζει να βγάζει ατμούς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα δευτερόλεπτα και επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι το μείγμα μας να σφίξει χωρίς όμως να χάσει πολλή υγρασία. Τότε προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Ιδανικά πάνω σε μια φρυγανισμένη φέτα από προζυμένιο ψωμί.