Ένας καφές από την Βιέννη

Ένας καφές από την Βιέννη

Έχει σαντιγί και μπισκοτάκι στην κορυφή, παρασκευάζεται με espresso και είναι ένα νόστιμο ρόφημα ιδανικό για τον χειμώνα.

 

Όλοι μας γνωρίζουμε το εντυπωσιακό ρόφημα που ακούει στο όνομα «σοκολάτα βιεννουά». Εκείνο με την σαντιγί στην κορυφή και την τριμμένη σοκολάτα που την δεκαετία του 90 γνώρισε μεγάλες δόξες και ήταν ένα από τα πιο διάσημα χειμωνιάτικα ροφήματα. Αυτό όμως, που να μην γνωρίζουμε είναι ότι με τον ίδιο τρόπο σερβίρεται παραδοσιακά ο καφές στην Βιέννη.

 

Η ιστορία του βιεννέζικου καφέ ξεκινά το 1683, όταν μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των Οθωμανών να εισβάλουν στην Βιέννη, αποχώρησαν αφήνοντας πολλά λάφυρα στο πεδίο της μάχης. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και αρκετά σακιά με κόκκους καφέ. Αυτά κατέληξαν στον Georg Franz Kolschitzky, ο οποίος και ανοίξει το πρώτο βιεννέζικο καφενείο. Και κάπως έτσι αρχίζει η κουλτούρα του καφέ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Αυτά αμέσως έγιναν τόποι συνάντησης των ανδρών, κατεξοχήν, που μαζεύονταν για να διαβάσουν τις εφημερίδες, να μιλήσουν για την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες και να περάσουν την ώρα τους. Οι πρώτοι καφέδες που σερβίρονται ήταν αυτοί στο μπρίκι και αργότερα ο φίλτρου. Μετά τον πόλεμο κάνει και την εμφάνιση του ο espresso και όπως ήταν φυσικό κατακτά και την Βιέννη. Ωστόσο, ένας τρόπος σερβιρίσματος παραμένει ο τυπικός «βιεννέζικος». Ποιος δηλαδή; Οι αυστριακοί για να σπάσουν την πίκρα του καφέ, δεν πρόσθετα ζάχαρη αλλά φρέσκια σαντιγί και από πάνω έτριβαν σοκολάτα ή τον πασπάλιζαν με κακάο. Το σερβίρισμα ολοκλήρωνε το μπισκοτάκι βουτύρου. Έτσι λοιπόν συνέχιζαν να πίνουν παραδοσιακά και τον espresso τους και να μείνει ως ο γνωστός μας café viennois.