Ένας Κινέζος “γκουρού” του καφέ

Ένας Κινέζος “γκουρού” του καφέ

Εσείς μέχρι πού θα φτάνατε για να βρείτε τον πιο εύγευστο, πλούσιο σε άρωμα και ποιοτικό καφέ;Ένας άνθρωπος στην Κίνα πάντως έφτασε πολύ μακριά και αποκαλύπτει πώς θα εντοπίσετε τον καλύτερο.

 

Ο Xu Guoming διαθέτει ένα καφέ-μπαρ 80 ​​τετραγωνικών μέτρων στην παραλιακή πόλη Qingdao στην επαρχία Shandong της ανατολικής Κίνας. Το κατάστημα πωλεί περίπου 200 φλιτζάνια καφέ pour-over κάθε μέρα, φτιαγμένο με κόκκους που έχει συλλέξει από την πατρίδα του αλλά και από το εξωτερικό. Ο 55χρονος  αυτοαποκαλείται “coffee seeker” καθώς πηγαίνει σε φυτείες και αγροκτήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου παραγωγής για να βρει και να αγοράσει κόκκους καφέ υψηλής ποιότητας. Στα 20 του, ο Xu συνάντησε έναν παλιό barista από την Ιαπωνία, ο οποίος του δίδαξε πώς να φτιάχνει καφέ. Τότε ήταν που του ήρθε η ιδέα να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

 

Στις αρχές του 2000, άνοιξε το πρώτο του καφέ στο Qingdao. Ωστόσο, η κατανάλωση δεν ήταν καθόλου δημοφιλής εκείνη την εποχή, και ενώ διεθνή brands όπως η Starbucks μόλις είχαν εισέλθει στην κινεζική αγορά και η κατανάλωση καφέ εξακολουθούσε να θεωρείται από πολλούς ως πολυτέλεια. Αφού αγωνίστηκε για τρεισήμισι χρόνια, η πρώτη του προσπάθεια στην επιχείρηση καφέ απέτυχε. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ωστόσο, η κατανάλωση καφέ αυξήθηκε, οδηγώντας σε μια άνθηση των επιχειρήσεων. Χάρη στις μεταβαλλόμενες αγορές καφέ και τις τάσεις κατανάλωσης, ο Xu προέβη στην δεύτερη απόπειρα να ανοίξει κατάστημα καφέ και πλέον έβαλε “πλώρη” να κυνηγήσει το όνειρό του – να βρει κόκκους καφέ της καλύτερης ποιότητας.

 

Από το 2010, ο Κινέζος επιχειρηματίας συλλέγει κόκκους. “Οι φυτείες καφέ βρίσκονται κυρίως σε τροπικές περιοχές. Οι σπόροι, το έδαφος, οι κλιματολογικές συνθήκες, το νερό είναι μερικοί παράγοντες που οδηγούν σε διαφορετικές γεύσεις. Σημαντικό σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν η επεξεργασία και οι μέθοδοι τεχνητής καλλιέργειας“, δήλωσε ο Xu. “Οι κόκκοι καφέ από το ίδιο φυτό, πέρυσι μπορεί να μην είχαν την ίδια γεύση με φέτος”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Xu, για να βρείτε κόκκους υψηλής ποιότητας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την πιο πρωτόγονη μέθοδο: να τους μυρίσετε πρώτα, να τους φτιάξετε με ζεστό νερό, να τον μυρίσετε ξανά, στη συνέχεια να πάρετε μια κουταλιά, να πιείτε και να αφήσετε τον καφέ να  γεμίσει με τη γεύση του το στόμα  σας. “Η γεύση, η μυρωδιά και η φαντασία σας πρέπει να ενεργοποιηθούν”, δήλωσε ο Xu. “Τα κριτήρια για την επιλογή των κόκκων είναι αυστηρά αλλά και υποκειμενικά. Μερικοί κόκκοι καφέ, νομίζω, έχουν μυρωδιά υπόλείμματος ξύλου, αλλά μπορεί σε κάποιους να τους αρέσει “, είπε ο Xu. Μέχρι στιγμής, ο Κινέζος “γκουρού” έχει επισκεφθεί  περίπου 500 φάρμες- παραγωγούς καφέ.  Στον χάρτη που έχει χαράξει για τα ταξίδια του συμπεριλαμβάνονται κάθε χρόνο η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς.

 

Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Qianzhan, ένα κινεζικό think tank, η κατανάλωση καφέ στην Κίνα αυξάνεται κατά μέσο ετήσιο ρυθμό 15% και το μέγεθος της αγοράς καφέ της χώρας αναμένεται να φθάσει τα 180,6 δισεκατομμύρια γιουάν (27,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2023.