Ένα πείραμα-μάθημα για managers και επιχειρηματίες της καφεστίασης

Ένα πείραμα-μάθημα για managers και επιχειρηματίες της καφεστίασης

Η απόλαυση ενός πραγματικά καλού καφέ μπορεί να γίνει μια εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία, ειδικά όταν οι συνθήκες και το περιβάλλον είναι κατάλληλα. Η γεύση και το άρωμα δεν είναι αρκετά για να αποδώσουν το 100% της ευχαρίστησης, όταν για παράδειγμα πίνουμε τον καφέ μας σε ένα δυσάρεστο περιβάλλον, με πολύ θόρυβο.

 

Νέα έρευνα μάλιστα αποδεικνύει ότι όσο λιγότερος είναι ο θόρυβος, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόλαυση του καφέ, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους managers της καφεστίασης στον ορθότερο τρόπο διαχείρισης του περιβάλλοντος της επιχείρησης που διευθύνουν.

 

Ομάδα ερευνητών στη Νότια Αμερική, διεξήγαγε τη μελέτη η οποία σε γενικές γραμμές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πελάτες απολαμβάνουν καλύτερα τον καφέ τους σε μέρη όπου ο θόρυβος είναι μικρός ή ανύπαρκτος. Στα μέρη αυτά, μπορούν να αισθανθούν πιο έντονα τα χαρακτηριστικά ενός καφέ, όπως η γεύση, το άρωμά του, αλλά και η οξύτητά του. 

 

Η μελέτη αναλύει επίσης την τάση της χρήσης ακουστικών, σημειώνοντας πως ο ελεγχόμενος θόρυβος και η χρήση ακουστικών που “ακυρώνουν” τον εξωτερικό -μη ελεγχόμενο-θόρυβο ενδέχεται να επηρεάζουν την αισθητηριακή αντίληψη των καταναλωτών για τον καφέ.

 

Η μελέτη περιελάμβανε τεστ γευσιγνωσίας με τη συμμετοχή 400 αγνώστων σε μια πανεπιστημιούπολη στο Universidad de las Américas (UDLA) στο Κίτο του Εκουαδόρ. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να πιουν δύο καφέδες – τους δόθηκαν δύο δείγματα του ίδιου καφέ – φορώντας ακουστικά και ακούγοντας ηχογραφημένους ήχους από μια γεμάτη αίθουσα εστίασης. Όλοι οι συμμετέχοντες έπιναν το πρώτο δείγμα σε μια συγκεκριμένη ένταση ήχου, ενώ οι μισοί έπιναν το δεύτερο δείγμα σε μικρότερη και οι άλλοι μισοί σε μεγαλύτερη.

 

Ο καφές ήταν ένα μείγμα arabica που προερχόταν από τα υψίπεδα του Ισημερινού, medium roasted, παρασκευασμένου από την εταιρεία καφέ του Εκουαδόρ Café Galleti.

 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο “όγκος” του θορύβου διαδραματίζει πράγματι σημαντικό ρόλο στο κριτήριο ενός ανθρώπου ως προς τη γεύση και την απόλαυση ενός καφέ. Με αναλογία άνω των 2 προς 1, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι προτιμούσαν να δοκιμάζουν τον καφέ όταν ο θόρυβος ήταν χαμηλότερης έντασης.

 

«Τα αποτελέσματα που προέκυψαν υποδηλώνουν ότι ο δυνατός θόρυβος τείνει να μειώσει τη συνολική αίσθηση ως προς την εμπειρία του καφέ και αυτό είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο όταν (οι συμμετέχοντες) κλήθηκαν να εντοπίσουν τα bitter στοιχεία του καφέ και την ένταση του αρώματος», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, Luis Bravo-Moncayo του UDLA και Felipe Reinoso Carvalho του Universidad de los Andes στη Μπογκοτά της Κολομβίας.

 

Οι ερευνητές υποστήριξαν επίσης ότι ο θόρυβος μπορεί να έχει πρακτικές συνέπειες για τις καφετέριες, και ως εκ τούτου πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους επιχειρηματίες και τους managers του κλάδου.