Σε ισχύ τα νέα μέτρα για την εστίαση

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για την εστίαση

Στο 50% της πληρότητας της θα λειτουργεί από σήμερα Δευτέρα 12/10 η εστίαση, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

 

Οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί και προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημειώνει: «Από αύριο στις περιοχές υψηλού κινδύνου (covid19.gov.gr/covid-map/) εφαρμόζονται ενδεικτικά:

1) στην εστίαση 50% πληρότητα, 4 καθήμενοι, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, 00:00-05:00 κλειστά

2) αναλογία τμ/άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κλπ.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε: «Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να οδηγήσουμε τις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ηπιότερο επίπεδο, προκειμένου να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η υπευθυνότητα όλων μας θα κρίνει την απόδοση των μέτρων».

 

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από σήμερα Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:

  1. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω, εκεί που υπάρχει συνωστισμός.
  2. Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
  3. Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις: Στο επίπεδο 1 τα 100 άτομα, στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα, στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.
  4. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
  5. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: στο επίπεδο 1 65%, στο επίπεδο 2 50% και στο επίπεδο 3 30%.
  6. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε: 80% στο επίπεδο 1, 65% στο επίπεδο 2 και 50% στο επίπεδο 3.

 

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr  και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

 

  1. με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
  2. επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού
  3. κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

 

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον, ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.