Ποιες είναι οι τάσεις του καφέ για το 2020;

Ποιες είναι οι τάσεις του καφέ για το 2020;

Κρύα ροφήματα, κάψουλες, φυτικά γάλατα, καινούργιοι μέθοδοι επεξεργασίας είναι μερικές από τις παγκόσμιες τάσεις στο χώρο του καφέ για το 2020. Ας τις δούμε…

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Από τη Νότιο Κορέα με αγάπη

Γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας και οι φωτογραφίες του κατέκτησαν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. O καφές Dalgona είναι ένα ρόφημα με εντυπωσιακή κρέμα που προέρχεται από τη Νότια Κορέα. Φτιάχνεται εύκολα αν χτυπήσουμε μαζί στιγμιαίο καφέ, ζάχαρη και νερό και την κρέμα που θα σχηματιστεί την ρίξουμε πάνω σε γάλα και παγάκια. Αυτή η τάση δεν φαίνεται να περνά σύντομα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μιας και είναι όλο και περισσότεροι εκείνοι που εντυπωσιάζονται από την φανταχτερή του εικόνα και ποστάρουν τον δικό τους Dalgona στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

 

Η αντεπίθεση του κρύου καφέ

Μια πρόσφατη έρευνα της Allegra World Coffee Portal USA ανέδειξε ότι ο κρύος καφές, σε όλες του τις μορφές, τον τελευταίο χρόνο αύξησε σημαντικά το ποσοστό κατανάλωσής του παγκοσμίως φτάνοντας το 7,3% ετησίως, σχεδόν το διπλάσιο από εκείνο του ζεστού καφέ (4,6%). Ο cold brew, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, είναι το ταχύτερο αναπτυσσόμενο προϊόν στο χώρο της καφεστίασης. Στην χώρα μας βέβαια, ο κρύος καφές δεν είχε χάσει πότε την δημοτικότητα του. Αντίθετα μάλιστα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

 

Κάψουλα και πάλι κάψουλα

Η κάψουλα ήταν πάντα η εύκολη λύση για ένα espresso στο σπίτι. Με τον ερχομό του λεγόμενου τρίτου κύματος και του specialty coffee, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Όμως με το πρόσφατο lockdown γύρισε και πάλι στο προσκήνιο. Έτσι μέρα με την μέρα βλέπουμε να κυκλοφορούν στην αγορά όλο και περισσότερες κάψουλες. Στην Ελλάδα δε, να σας αναφέρω ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει «μανία» και σχεδόν όλες οι ελληνικές εταιρίες που καβουρδίζουν, έχουν κυκλοφορήσει ή θα κυκλοφορήσουν τις δικές τους.

 

Έτοιμα ροφήματα καφέ

Η τάση αυτή ξεκίνησε προς τα τέλη του 2019 και λόγω του Covid-19 όχι μόνο συνεχίστηκε και το 2020, αλλά γνώρισε και μεγαλύτερη άνθιση, με τα έτοιμα κρύα ροφήματα να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή. Στην Αμερική για παράδειγμα τόσο η Coca Cola όσο και η Pepsi έχουν κυκλοφορήσει αναψυκτικά με καφέ, ενώ στην χώρα μας ο cold brew πλέον πωλείται και εμφιαλωμένος.

 

Γάλα αμυγδάλου, βρόμης, σόγιας ή αρακά;

Η χρήση του ζωικού γάλακτος στις παρασκευές του καφέ όλο και περιορίζεται. Το γάλα αμυγδάλου, βρόμης, σόγιας και τελευταία αρακά γίνονται κάθε μέρα πιο δημοφιλή. Δεν είναι μόνο οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, είναι και το διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα που προσφέρουν, το οποίο έχει κάνει πολλούς καταναλωτές να στραφούν προς αυτά. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η τάση που αφορά την κατανάλωση τους, δείχνει να είναι ανοδική τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια.

 

«Από πού είναι ο καφές;»

Για πολλούς ανθρώπους ο καφές είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ρόφημα που τους βοηθάει να ξυπνήσουν το πρωί ή τους δίνει επιπλέον ώθηση το απόγευμα. Ενημερώνονται για αυτόν και θέλουν κάθε φορά να μάθουν πληροφορίες για την προέλευση του, την επεξεργασία του αλλά και το γευστικό και το αρωματικό προφίλ του. Πλέον δεν ζητούν ένα απλό espresso ή φίλτρου, αλλά μια «Βραζιλία σε espresso ή μια Αιθιοπία σε V60» για παράδειγμα.

 

Νέες μέθοδοι επεξεργασίας

Αναερόβια ζύμωση, ΧΟ, γαλακτική ζύμωση… και η λίστα συνεχίζεται. Οι παραγωγοί πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας που δίνουν ενδιαφέροντα γευστικά αποτέλεσμα στον κόκκο του καφέ. Πολλές από αυτές έχουν γίνει ήδη αγαπητές από τους baristi και τις έχουμε συναντήσει στα τελευταία Εθνικά αλλά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, με κυρίαρχη φυσικά την αναερόβια ζύμωση που δεν λείπει σχεδόν από κανένα διαγωνισμό.