Οι διαδρομές του cappuccino

Οι διαδρομές του cappuccino

Συνδυάζει ισορροπημένα την γεύση του καφέ με το γάλα, πίνεται ζεστός και κρύος και «ανταγωνίζεται» σε δημοτικότητα τον espresso.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Ο cappuccino είναι ένα ρόφημα με ιταλική καταγωγή και με πολλές ιστορίες γύρω από το όνομα του. Αρχικά, να σας πούμε ότι cappuccino στα ιταλικά σημαίνει «μικρή κουκούλα». Σαν το κάλυμμα που φορούσε στο κεφάλι μία συγκεκριμένη ομάδα Φραγκισκανών μοναχών στις αρχές του 16ου αιώνα, οι οποίοι ονομάζονταν Καπουτσίνοι. Με αυτούς συνδέεται η πρώτη ιστορία για την ονομασία του ροφήματος, το οποίο όταν ανακατέψουμε τον καφέ με την γάλα παίρνει το χρώμα που είχαν τα ράσα τους.

 

Μια πιο αληθοφανής εκδοχή είναι ότι ο cappuccino πήρε το όνομα του από τον μοναχό Marco d’ Aviano που τον επινόησε κιόλας τον 17ο αιώνα. Ο πάπας Ιννοκέντιος ΙΑ’ τον έστειλε στην Βιέννη για να προσκαλέσει τις τότε ευρωπαϊκές δυνάμεις να συμμαχήσουν κατά των Οθωμανών Τούρκων. Σε ένα διάλειμμα της σύσκεψης ο μοναχός θέλοντας να μειώσει την ένταση του καφέ που του σέρβιραν, του πρόσθεσε λίγο γάλα. Αυτό το ρόφημα ονομάστηκε Kapuziner, που στα γερμανικά σημαίνει ό,τι και στα ιταλικά cappuccino.

 

Πέρα από τις παραπάνω ιστορίες, από τις αρχές του 18ου αιώνα οι baristi στην Βιέννη πειραματίζονταν αναμειγνύοντας καφέ με γάλα, με κρέμα, με γάλα και μέλι. Ο kapuziner ήταν πολύ δημοφιλής στα καφέ στης αυστριακής πρωτεύουσας. Με την ανάπτυξη όμως, της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας το ρόφημα αυτό έφτασε και στον ιταλικό Βορρά όπου εμπλουτίστηκε με μπαχαρικά (δηλαδή κανέλα) και με κρέμα από γάλα. Τότε ήταν που ιταλοποιήθηκε το όνομα του. Όλα αυτά παρέμειναν ως είχαν μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες μηχανές espresso με ακροφύσιο – όπως εκείνη του Achille Gaggia –  όπου ο ατμός διόγκωνε το γάλα για να σχηματιστεί μια απαλή κρέμα που έμπαινε πάνω από τον καφέ. Και κάπως έτσι λοιπόν, φτάνουμε στη σημερινή μορφή του cappuccino.

 

Ο cappuccino είναι ένα ρόφημα που στην Ιταλία πίνεται συνήθως το πρωί. Αντίθετα στη χώρα μας δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ώρα. Ο καφές που προτιμάται για την παρασκευή του πρέπει να μην έχει οξύτητες, ούτε έντονες γεύσεις. Κάποιος λοιπόν, με σοκολατένιο ή ξυροκαρπάτο προφίλ είναι ιδανικός. Η προσθήκη γλυκαντικού δεν είναι απαραίτητη για να μπορεί κανείς να καταλάβει καλύτερα τα αρώματα και τη γεύση του. Μια προτεινόμενη αναλογία για ένα σωστό φλιτζάνι είναι 125 -130 ml γάλα και 25 ml καφέ. Όσο για τον διπλό cappuccino, δεν έχει διπλή δόση espresso. Αλλά αυτά θα τα πούμε σε άλλο άρθρο, σύντομα.