Για να σας μείνει ο καφές …στο ράφι!

Για να σας μείνει ο καφές …στο ράφι!

Οι coffeelovers παγκοσμίως το γνωρίζετε, η αποθήκευση του καφέ στο ψυγείο παραμένει ένας από τους αστικούς μύθους του αγαπημένου σας ροφήματος

 

Από τον Κώστα Καπερώνη

 

Η φρεσκάδα του καφέ που αγοράζετε έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γεύση του και είναι σημαντικό να τον διατηρείτε σε καλή κατάσταση, ώστε η γεύση και το άρωμα του να παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι το τελευταίο φλιτζάνι.  Ήρθε η ώρα να καταρριφθεί οριστικά ο μύθος που κυκλοφορεί σχετικά με την αποθήκευσή του καφέ στο ψυγείο.

 

 

Το εσωτερικό του ψυγείου εκ φύσεως έχει υγρασία.  Το ανεβοκατέβασμα της θερμοκρασίας που δημιουργείται από το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας, έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται σταγονίδια, τα οποία μπορεί να μην επηρεάζουν τις άλλες τροφές, όμως είναι καταστρεπτικά για τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι κόκκοι του καφέ, λόγω του καβουρδίσματος, είναι αφυδατωμένοι, οπότε έχουν την τάση να απορροφούν υγρασία από το περιβάλλον τους με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται και να χάνουν την γεύση και το άρωμα τους.

 

 

Ο καφές έχει επίσης την τάση να απορροφά μυρωδιές από το περιβάλλον του. Το εσωτερικό του ψυγείου είναι σίγουρα χώρος με έντονες μυρωδιές: αλλαντικά, τυριά, αποθηκευμένο μαγειρεμένο φαγητό έχουν συνήθως έντονες οσμές, που πολλαπλασιάζονται λόγω του  περιορισμένο χώρο του. Αν επιθυμούμε ο καφές μας να μην μυρίζει μετά από μερικές ημέρες γεμιστά ή ροκφόρ είναι καλό να τον κρατήσουμε μακριά από το ψυγείο. Γι αυτό και στο παρελθόν για να μην μυρίζει δυσάρεστα το ψυγείο έβαζαν ένα πιάτο με αλεσμένο καφέ ώστε να απορροφήσει όλες τις μυρωδιές.

 

 

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μία και μοναδική περίπτωση στην οποία ο καφές μπορεί να αποθηκευτεί σε χαμηλές θερμοκρασίες: η βαθιά κατάψυξη. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται επαγγελματικός καταψύκτης και πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένο «πρωτόκολλο» κατάψυξης, το οποίο έχει να κάνει με το σωστό σφράγισμα των συσκευασιών και την προσεκτική απόψυξη του. Η συγκεκριμένη μέθοδος συνίσταται για όσους αγοράζουν πολύ μεγάλες ποσότητες καφέ και όχι για τους συνηθισμένους οικιακούς καταναλωτές.