Οι καφέδες του κόσμου

Οι καφέδες του κόσμου

Πέντε από τις πιο δημοφιλής χώρες παραγωγής καφέ, μας συστήνονται και μας αποκαλύπτουν τα γευστικά τους χαρακτηριστικά

 

Αιθιοπία

Εδώ γεννήθηκε ο καφές, και πιο συγκεκριμένα η ποικιλία Arabica. Οι καφέδες αυτής της Αφρικανικής χώρας φημίζονται για τις ασυνήθιστα ευδιάκριτες και φινετσάτες νότες λουλουδιών, βοτάνων και εσπεριδοειδών. Η οξύτητα τους, ο γλυκός τους χαρακτήρας καθώς και το πλούσιο, γεμάτο σώμα τους είναι οι κύριοι λόγοι για να τους προτιμήσει κανείς. Τα αρώματα από γιασεμί και περγαμόντο είναι εκείνα που κυριαρχούν και τον κάνουν αναγνωρίσιμο ακόμα και με κλειστά μάτια. Επίσης δεν λείπουν και εκείνα από φράουλα, βατόμουρο (κόκκινα φρούτα εν γένει) και μαύρο τσάι.

 

Βραζιλία

Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καφέ στον κόσμο μιας και καταλαμβάνει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι ευθύγραμμες και τακτικές σειρές των δέντρων που βοηθούν στη συγκομιδή με μηχανήματα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Βραζιλίας. Είναι η πιο «ασφαλή» επιλογή για όποιον θέλει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα στο φλιτζάνι του με στοιχεία από ξηρούς καρπούς (φουντούκι, φιστίκι, καρύδι) και αρκετή σοκολάτα. Επίσης οι εν λόγω καφέδες συμμετέχουν στα περισσότερα blend που κυκλοφορούν στην αγορά λόγω ότι είναι εκείνοι που κρατούν την ισορροπία στο χαρμάνι.

 

Κολομβία

Παρά τις δυσκολίες από τις κλιματικές μεταβολές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την έλλειψη νερού, τα μικροκλίματα που δημιουργούνται στα βουνά της Κολομβίας μας χαρίζουν εξαιρετικά ποιοτικούς καφέδες. Σε αυτό συμβάλει και το ηφαιστειογενές υπέδαφος της. Θα λέγαμε λοιπόν, ότι οι καφέδες από την Κολομβία ξεχωρίζω για το πλούσιοι σώμα τους και τις μέτριες, «φιλικές» οξύτητες τους. Οι νότες από μήλο, καραμέλα, βερίκοκο, ροδάκινο αλλά και σοκολάτα που χαρίζουν στο φλιτζάνι είναι ένας ακόμα λόγος για να τους επιλέξει κανείς.

 

Κένυα

Θα μπορούσε να πει κάνεις ότι είναι από τους πιο «δύσκολους» καφέδες. Συνήθως δεν απευθύνεται σε κάποιον που δεν είναι μυημένος ή οπαδός του λεγόμενου «τρίτου κύματος». Το πλούσιο σε αλουμίνιο, σίδηρο και κόκκινο άργιλο έδαφος της Κένυας, κάνει τους καφέδες της από τους πιο αρωματικούς και όξινους στον κόσμο. Στο γευστικό προφίλ τους η ντομάτα είναι εκείνη που κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της και συμπληρώνεται από νότες κόκκινου κρασιού, φραγκοστάφυλου και μούρων. Η οξύτητα των εσπεριδοειδών είναι κάτι που την συναντάμε σε μεγάλο βαθμό στα φλιτζάνια μας.

 

Κόστα Ρίκα

Σε αυτή την χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει απαγορευτεί η καλλιέργεια και η παραγωγή της ποικιλίας Robusta. H κυβέρνηση επίσης έχει θεσπίσει αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες για την προστασία του οικοσυστήματος και την παραγωγή του καφέ. Όπως καταλαβαίνετε στην Κόστα Ρίκα ο καφές είναι εθνική υπόθεση. Το πλούσιο σε βροχές κλίμα, το ηφαιστιογενές έδαφος, ο αέρας των δύο Ωκεανών αλλά και το υψηλό υψόμετρο όπου φύονται τα καφεόδεντρα (φτάνει μέχρι τα 2.000 μ σε κάποιες περιοχές) είναι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τον καρπό και του δίνουν ένα πολύπλοκο χαρακτήρα. Έτσι οι καφέδες από την Κόστα Ρίκα έχουν ήπια οξύτητα, μεστωμένη υφή, γλυκά, σοκολατένια χαρακτηριστικά και νότες από εσπεριδοειδή.