Φύτεψε ένα καφεόδεντρo, μπορείς!

Φύτεψε ένα καφεόδεντρo, μπορείς!

Τι θα λέγατε για έναν αρωματικό καφέ από τον κήπο σας; Το καφεόδεντρο είναι ένα εξωτικό φυτό που μπορείτε  να καλλιεργήσετε τόσο στον κήπο σας όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας.

 

Του Κώστα Καπερώνη

 

Για να φυτέψετε καφεόδεντρο στο χώμα πρέπει να επιλέξετε θέση που την βλέπει ο ήλιος για να ευδοκιμήσει και να σας χαρίσει καλή παραγωγή. Το καφεόδεντρο αγαπά τα ελαφρώς όξινα εδάφη και το αφράτο χώμα που διαθέτει καλή αποστράγγιση. Κατά την προετοιμασία του εδάφους, πριν τη φύτευση του καφεόδεντρου, προσθέστε καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστ για να εμπλουτίσουμε το χώμα με θρεπτικά συστατικά. Τα καφεόδεντρα φυτεύονται σε αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 1,5 μέτρο μεταξύ των θέσεων φύτευσης μέσα στη γραμμή.

 

Τι περιποίηση χρειάζεται το καφεόδεντρο σε γλάστρα

 

Το καφεόδεντρο μπορείτε να το καλλιεργήσετε ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αρκεί να  εξασφαλίσετε μια προφυλαγμένη θέση από τον αέρα και το κρύο. Σίγουρα θα χρειαστείτε μια αρκετά μεγάλη γλάστρα που να διαθέτει τρύπες αποστράγγισης. Το καφεόδεντρο όταν φυτευτεί σε γλάστρα μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 2 μέτρα και μπορεί να φυτευτεί εξωτερικά στο μπαλκόνι σε ημισκερό μέρος ή ακόμα και στο εσωτερικό του σπιτιού σε φωτεινό μέρος που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Όσον αφορά το χώμα, για το καφεόδεντρο επιλέγουμε αφράτο φυτόχωμα γενικής χρήσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

 

Πότισμα και λίπανση καφεόδεντρου

 

Το καφεόδεντρο θέλει αρκετά συχνό πότισμα κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του. Το καλοκαίρι, τόσο η υπερβολική υγρασία αλλά και η έλλειψη νερού μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο καφεόδεντρο, γι’ αυτό το πότισμα δυο φορές τη βδομάδα είναι αρκετό. Για να έχετε καλύτερη παραγωγή  χρειάζεται λίπανση μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, επιλέξτε  λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και κάλιο και λιγότερο φώσφορο. Αν το καφεόδεντρο σας είναι σε γλάστρα, καλό είναι να προσθέσετε υγρό λίπασμα για καρποφόρα δέντρα κάθε δυο εβδομάδες.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα

 

Καλύτερη εποχή κλαδέματος του καφεόδεντρου είναι νωρίς την άνοιξη. Προσπαθήστε να περιορίσετε την έντονη βλάστηση κλαδεύοντας το καφεόδεντρο σας στο 1,5-2 μέτρα ύψος για να είναι πιο εύκολη η συγκομιδή του. Στο κλάδεμα αφαιρέστε τα ξερά και ασθενικά κλαδιά, καθώς και τους βλαστούς που βρίσκονται χαμηλά στη βάση για να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες αερισμού και φωτισμού.

 

Πότε γίνετε η συγκομιδή του καρπού

 

Το καφεόδεντρο δίνει παραγωγή κατά το 4ο-5ο έτος της καλλιέργειας του, oπότε θα πρέπει να έχετε αρκετή υπομονή. Η εποχή συγκομιδής διαφοροποιείται ανάλογα την ποικιλία , καθώς και τις κλιματικές συνθήκες που επηρεάζουν τον χρόνο ωρίμανσης του καρπού για να τον συλλέξετε. Οι καρποί του καφεόδεντρου αναπτύσσονται κατά μήκος των βλαστών και χρειάζονται πολλούς μήνες για να ωριμάσουν. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι καρποί δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε μεγάλες εντατικές καλλιέργειες.