Καφές, ο «εργάτης» του μυαλού

Καφές, ο «εργάτης» του μυαλού

Ο καφές είναι η πρώτη και μεγαλύτερη για πολλούς καθημερινή απόλαυση – παράλληλα και ένας τρόπος να γίνετε πιο περισσότερο αποδοτικοί και δημιουργικοί. Αν μάλιστα τον απολαμβάνετε με μέτρο θα ανακαλύψετε  στον καφέ τον πολυτιμότερο – και απολαυστικότερο – σύμμαχο στον καθημερινό σας οκτάωρο!

 

Tου Κώστα Καπερώνη

 

Ο καφές είναι byfar το πιο διαδεδομένο ρόφημα σε κάθε χώρο εργασίας ειδικά στα επαγγέλματα που απαιτούν πνευματική εργασία.  Όλοι οι λάτρες του καφέ γνωρίζουν πως  προκαλεί εγρήγορση και ευεξία, όμως δεν γνωρίζουν όλοι τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για αυτά τα συναισθήματα.  Σας παρουσιάζω τις τρεις πιο σημαντικές επιδράσεις του καφέ στην παραγωγικότητα  και τα θετικά στοιχεία που προσφέρει στον οργανισμό ένας καφές στην καθημερινή σας εργασία!

 

 

Ο καφές παρέχει πνευματική διαύγεια και εγρήγορση

 

Επιστημονικές έρευνες  έχουν δείξει  πως η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας που δίνει το σήμα της κούρασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο – έτσι εξηγείται η εγρήγορση και η διαύγεια που αισθάνεστε, μετά την κατανάλωση καφέ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η επίδρασή της καφεΐνης εξαρτάται από την δόση, το σωματικό βάρος, την  ηλικία, αλλά και την ανοχή που δημιουργείται από την μακροχρόνια χρήση της .

 

 

Η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τη λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων

 

Έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση καφέ αναζωογονεί πνευματικά και σωματικά τον οργανισμό, βελτιώνοντας τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που σε πολλά εταιρικά meetings σερβίρεται καφές, ενώ πολλές εταιρείες έχουν καθιερώσει υποχρεωτικά coffeebreaks πριν από σημαντικές συναντήσεις.

 

 

Ο καφές βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες και την βραχυπρόθεσμη μνήμη

 

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρους εργασίας έχουν αποδείξει πως μια μόνο κούπα καφέ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες, και ιδιαίτερα την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αυτές οι ιδιότητες της καφεΐνης εξάλλου την καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο ανάμεσα στους εργαζόμενους σε διοικητικές θέσεις που απαιτούν τον χειρισμό πολλών ταυτόχρονων πληροφοριών, όπως οι δημοσιογράφοι (καλή ώρα…!), όσο και ανάμεσα σε ανθρώπους που πρέπει να απομνημονεύσουν μεγάλο όγκο πληροφορίας, όπως οι φοιτητές.