Πέντε λόγοι για να αποκτήσετε μύλο άλεσης καφέ!

Πέντε λόγοι για να αποκτήσετε μύλο άλεσης καφέ!

Κάθε λάτρης του καφέ, που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να απολαμβάνει μόνο ποιοτικές εκχυλίσεις στο σπίτι του, πρέπει να αρχίσει να «χτίζει» τον εξοπλισμό του… με ένα καλό μύλο άλεσης καφέ.

 

Του Κώστα Καπερώνη

 

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον φρεσκοαλεσμένο καφέ και μετά από την αγορά μιας ακριβής μηχανής, η απόκτηση ενός μύλου άλεσης  αποτελεί το δεύτερο –αλλά βασικό- βήμα προς τα πιο γευστικά φλιτζάνια καφέ.  Ακολουθούν πέντε λόγοι που θα πείσουν και τον πιο δύσπιστο…!

 

Η λανθασμένη άλεση είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πίνετε κακό καφέ στο σπίτι

Δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του καφέ που δεν είναι ικανοποιημένοι από τις σπιτικές εκχυλίσεις τους – και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι αποτυχημένες εκχυλίσεις μας να ξεκινούν από το λάθος βαθμό άλεσης του καφέ μας, κάτι που είναι εύκολο να συμβεί αν βασιζόμαστε στον έτοιμο, αλεσμένο καφέ. Αν ο καφές μας είναι πολύ πικρός, είναι αλεσμένος πιο ψιλά από ό,τι ενδείκνυται, ενώ αν η γεύση του είναι αδύναμη, τότε είναι πιο χοντροκομμένος από το ιδανικό. Με τον μύλο άλεσης μπορούμε να διορθώσουμε το κόψιμο του καφέ, πειραματιζόμενοι μέχρι να επιτύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα.

 

 

Οι κόκκοι καφέ διατηρούν την φρεσκάδα τους περισσότερο

Στο εμπόριο υπάρχουν αλεσμένοι καφέδες σε όμορφες αισθητικά, αεροστεγείς συσκευασίες, που μπορούν να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους για αρκετό καιρό, όμως τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με τα πλούσια αρώματα του φρεσκοαλεσμένου καφέ.

Ο καφές σε κόκκους, αν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα του και τα αρώματά του αναλλοίωτα για πολύ καιρό, έτσι ώστε όταν τον αλέσουμε, να απολαμβάνουμε τη γεύση και το άρωμά του στο μάξιμουμ.

 

 

Έχετε την απόλυτο έλεγχο άλεσης

Όποιο τρόπο εκχύλισης και αν προτιμάτε και όποια συσκευή καφέ κι αν χρησιμοποιείτε, ο βαθμός άλεσης είναι μια από τις σημαντικότερες μεταβλητές της εκχύλισης, μαζί με την θερμοκρασία, τον χρόνο εκχύλισης κλπ. Όταν αλέθετε μόνοι τον καφέ σας έχετε τον απόλυτο έλεγχο αυτής της μεταβλητής, κάτι που θα σας δώσει περισσότερο επιτυχημένες εκχυλίσεις – και επομένως καλύτερο, νοστιμότερο και περισσότερο απολαυστικό καφέ!

 

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερους τρόπους εκχύλισης…!

O έτοιμος, αλεσμένος καφές προορίζεται για μία συγκεκριμένη μηχανή, είτε αυτή είναι η μηχανή espresso που έχετε ή η μηχανή για γαλλικό.

Αν θέλατε όμως να πειραματιστείτε με το ίδιο χαρμάνι σε περισσότερους τρόπους εκχύλισης ή αν εκτός από τον espresso, αγαπάτε και τον Cold Brew ή σας έκαναν δώρο ένα Aeropress;

Κάθε συσκευή και κάθε τρόπος εκχύλισης απαιτεί συγκεκριμένο βαθμό άλεσης, όμως με καφέ σε κόκκους και ένα καλό μύλο άλεσης, θα έχετε την δυνατότητα να ετοιμάσετε κατάλληλα τον καφέ σας για οποιοδήποτε τρόπο παρασκευής  – από espresso μέχρι φίλτρου και ελληνικό καφέ.

 

 

Μειώνετε κατά πολύ το κόστος του καφέ

Ο αλεσμένος καφές στοιχίζει πάντα περισσότερο από τον καφέ σε κόκκους, τόσο λόγω της επεξεργασίας , όσο και λόγω του ότι διατίθεται σε συσκευασίες των 250g ή των 500g, κάτι που αυξάνει τα κόστη συσκευασίας . Αν και την διαφορά του κόστους δεν θα μπορέσετε να την αντιληφθείτε άμεσα – η καθημερινή κατανάλωση του καφέ σας αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση-  το κόστος αγοράς του μύλου άλεσης θα κάνει απόσβεση …σε χρόνο μηδέν!