Illy: To “καφέ” όραμα ενός Ούγγρου αξιωματικού

Illy: To “καφέ” όραμα ενός Ούγγρου αξιωματικού

Όποιος αγαπά τον καφέ, είναι αδύνατο να μην έχει δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή του τα μοναδικά blends της Illy, αφού είναι από τα δημοφιλέστερα brands ιταλικού espresso σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Από τον Κώστα Καπερώνη

 

Η Illy ιδρύθηκε το 1933 στην Τεργέστη της Ιταλίας, από τον Francesco Illy, έναν Ούγγρο στρατιωτικό, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Illy Ferenc. O Illy κατέληξε στο λιμάνι της Τεργέστης μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και αποφάσισε να εγκαταλείψει το στρατό και να γίνει έμπορος καφέ.

Ο καφές γρήγορα κέρδισε τον Francesco, ο οποίος γοητεύτηκε από τον espresso.

Toν Francesco Illy διαδέχτηκε στο τιμόνι της εταιρίας ,(που έγινε leader στον κλάδο του καφέ), ο γιος του Ernesto, ενώ σήμερα τα αδέρφια Andrea, Anna, Ricardo και Francesco έχουν τη διεύθυνση της εταιρείας, όντας η τρίτη γενιά ενός ονόματος που έχει συνδεθεί με τον καφέ!

Αν και είναι από τους αναμφισβήτητους ηγέτες στην αγορά του καφέ παγκοσμίως, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ακόμα και σήμερα, 100 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή της  παραμένει ουσιαστικά μια οικογενειακή επιχείρηση καφέ, από το όνομα (το επώνυμο του ιδρυτή της) και τα λογότυπο, μέχρι την διοίκηση και το management.

 

H πορεία της Illy είναι συνυφασμένη με την τεχνολογική καινοτομία και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των μηχανών espresso αλλά και στην συσκευασία του καφέ με άζωτο, που επέτρεψε στον καφέ να ταξιδεύει σε μακρινές αποστάσεις χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά του.   Μεγάλη τεχνολογική επιτυχία που άλλαξε τον κόσμο του καφέ είναι οι χάρτινες ταμπλέτες ESE, που έγιναν σε χρόνο μηδέν παγκόσμιο κατασκευαστικό πρότυπο, αλλά και οι κάψουλες Iperespresso.

 

Η Illy διαθέτει στο εμπόριο τον καφέ της σε ένα και μοναδικό 100% Arabica χαρμάνι, με διαφορετικές βαθμίδες καβουρδίσματος, ενώ μερικές από τις επιμέρους ποικιλίες που συνθέτουν το “case study” blend κυκλοφορούν στην αγορά σαν μονοποικιλιακοί καφέδες, στην σειρά Arabica Selection!

 

Toν Οκτώβριο του 2019 είχα την χαρά και την τιμή να επισκεφτώ τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην Τεργέστη, όπου απασχολεί περισσότερους 3000 υπαλλήλους και στεγάζει και το εκπαιδευτικό ίδρυμα “Universita del Caffe’”, Master in Coffee, Economics and Science που εκπαιδεύει ανθρώπους σε 27 διαφορετικές χώρες.