Φέρτε μου να πιώ τον ακριβότερο καφέ, εγώ πληρώνω… τον κόκκο που αγαπώ!

Φέρτε μου να πιώ τον ακριβότερο καφέ, εγώ πληρώνω… τον κόκκο που αγαπώ!

O καφές είναι απόλαυση και όπως όλες οι απολαύσεις στην ζωή … πληρώνονται. Αν αντέχει το πορτοφόλι σας λοιπόν, δοκιμάστε έναν από τους τρεις καφέδες που ακολουθούν

 

τον Κώστα Καπερώνη

 

Στον καφέ υπάρχουν συγκεκριμένες ποικιλίες που συγκεντρώνουν τον θαυμασμό και την εκτίμηση των απανταχού coffee lovers, με αποτέλεσμα να πουλιούνται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Οι τρεις καφέδες που παρουσιάζουμε παρακάτω έχουν περιορισμένη παραγωγή, συγκαταλέγονται στους ακριβότερους και σπανιότερους και ξεχωρίζουν για την ποιότητας τους και την ιδιαίτερη τους γεύσης.

 

Black Ivory, Βόρεια Ταϋλάνδη

Ο ακριβότερος και σπανιότερους καφές του κόσμου παράγεται στην Ασία και πιο συγκεκριμένα στην Βόρεια Ταϊλάνδη και συνδέεται με τους ελέφαντες. Για την παραγωγή του, ταΐζουν τους ελέφαντες με ώριμα φρούτα καφεόδεντρου και έπειτα εξειδικευμένοι εργάτες αναλαμβάνουν να μαζέψουν τους κόκκους από τα περιττώματα . Το γευστικό προφίλ των κόκκων εμπλουτίζεται σημαντικά από τη διαδρομή που ακολουθούν μέσα στο πεπτικό σύστημα των τεράστιων θηλαστικών. Παράλληλα ορισμένες πρωτεΐνες που ευθύνονται για την πικράδα του καφέ διασπώνται από τα γαστρικά υγρά, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερη γεύση και μοναδικό άρωμα του εν λόγω καφέ. Η παραγωγή του Black Ivory Coffee είναι εξαιρετικά περιορισμένη έτσι η τιμή του πολλές φορές αγγίζει τα 1.500 δολάρια το κιλό.

 

Kopi Luwak, Ινδονησία

Για χρόνια ο ακριβότερος και πιο ιδιαίτερος καφές του κόσμου, ο Kopi Luwak αποτέλεσε ίσως την έμπνευση για τον καφέ Black Ivory. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια, όμως αντί για ελέφαντες, τα κεράσια του καφέ “καταβροχθίζονται” από μοσχογαλές (είδος αγριόγατας που ζει στην Ινδονησία με την κοινή ονομασία Asian palm civet). Τα τελευταία χρόνια όμως, λόγω της αυξημένης τιμής που έχει ο καφές, έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία που κρατά τα ζώα εγκλωβισμένα στα κλουβιά και ταΐζονται με την βία με σκοπό την μεγαλύτερη παραγωγή. Αυτό από τη μία πλευρά ρίχνει την ποιότητα του και από την άλλη εμπλέκεται με την ηθική αντιμετώπιση των ζώων, πράγμα που έχει κάνει τον καφέ Kopi Luwak να χάσει το “καλό του όνομα” αν και η τιμή του εξακολουθεί να παραμένει υψηλή.

 

Blue Mountain, Τζαμάικα

Ο καφές Blue Mountain καλλιεργείται στην Τζαμάικα, στα Γαλάζια Βουνά που βρίσκονται κοντά στο Kingston, όμως μόνο ο εκείνος που φύεται πάνω από ένα ορισμένο υψόμετρο μπορεί να λάβει πιστοποίηση από τον σχετικό οργανισμό που εδρεύει στην Τζαμάικα. Η μοναδική του γεύση, η φυσική του γλυκύτητα, η δύσκολη καλλιέργειά, η περιορισμένη παραγωγή αλλά και το γεγονός πως το 90% του καφέ διατίθεται απευθείας στην Ιαπωνία διατηρούν την τιμή του Blue Mountain σε σταθερά πάντα υψηλά επίπεδα.