Ταξίδι στην Αιθιοπία με την ματιά… ενός καθηγητή του καφέ !

Ταξίδι στην Αιθιοπία με την ματιά… ενός καθηγητή του καφέ !

Στο νέο του βιβλίο «Οδοιπορικό στην Αιθιοπία», ο Παναγιώτης Νίκας μας ταξιδεύει στην χώρα του καφέ και στις άγνωστες ομορφιές του τοπίου και των ανθρώπων της.

 

Του Κώστα Καπερώνη

 

Ο Παναγιώτης Νίκας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου… με την καλή έννοια!  Αυτό το κατάλαβα στην συνεργασία που είχαμε στο πρώτο του βιβλίο « To εγχειρίδιο του Home Barista». Με κέρδισε αμέσως με τον τρόπο που μιλούσε και την αγάπη που έδειχνε σε κάθε του κουβέντα για τον καφέ.

 

Το νέο του συγγραφικό εγχείρημα δεν θα μπορούσε να μην είναι και αυτό ιδιαίτερο…! Η αρχική του ιδέα να πάει ένα ταξίδι στην χώρα από όπου ξεκίνησε η μαγική ιστορία του καφέ. Μέσα από την βιωματική εμπειρία του ταξιδιού έρχεται να μας δείξει ότι η Αιθιοπία, όμως, δεν είναι μόνο ο καφές και η ιστορία του. Είναι η μοναδικότητα των ανθρώπων και η καλοσύνη τους. Το χαμόγελο των παιδιών τους. Είναι η κουλτούρα τους. Η ιστορία τους. Η περηφάνια τους. Η ιδιαιτερότητα στο φαγητό και τη διατροφή τους. Είναι ο απέραντος ορίζοντας. Η πολυμορφία του τοπίου και η εναλλαγή της φύσης. Όλα αυτά μαζί έκαναν την εμπειρία του πολυσήμαντη.

 

Εκτός από τον ιδιαίτερο τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας του καφέ, είχε την χαρά να γνωρίσει νέους ανθρώπους με πάθος και όραμα για τη χώρα τους αλλά και με γνήσιο σεβασμό για τα προϊόντα που καλλιεργούν. Ανθρώπους που προσπαθούν να γεφυρώσουν τις παραδόσεις με την σύγχρονη ζωή. Ανθρώπους στις φάρμες του καφέ που υποδέχονται τους επισκέπτες από άλλες χώρες ως φιλοξενούμενους και όχι σαν ξένους.

 

Με λίγα λόγια, το ταξίδι του στην φιλόξενη Αιθιοπία έγινε σταθμός στη ζωή του και το βιβλίο με τις «περιπέτειες» του, αναμένεται να γίνει best seller.

Καλοτάξιδο…!!!